duminică, 31 martie 2013

Pe 1 Aprilie se implinesc 16 luni de cand 70 000 de rezervisti au pensiile diminuate! Din care 5 luni sub PD-L si 11 luni sub USL!

Nu este nicio pacaleala! E perfect real, asa cum si pe 1 august, cei 70 000 de rezervistii vor implini 20 luni de cand au pensii diminuate, pe 1 ianuarie 2014 - 2 ani. Si apoi 3, 4 sau 5 ani, si tot asa pana la iesirea respectivilor "pe cale naturala" din sistem!

Cu exceptia numarului de rezervisti cu pensii diminuate, nu s-a schimbat si nici nu se va schimba nimic in viitorul apropiat! Informatia privind numarul real al rezervistilor cu pensii diminuate, nr. care este de 70 000, este furnizata de un expert in domeniu, respectiv de ministrul muncii - Mariana Campeanu, in data de 20 martie 2013, la TVR 1, in emisiunea de aici http://www.tvrplus.ro/editie-prim-plan-92512. La minutul 16.54, M. Campeanu afirma in clar: 60% dintre pensiile foste militare au crescut ca si cuantum, concluzia logica fiind ca celelate 40% au scazut. Aritmetica spune ca 40% din 175 000 de fosti pensionari, inseamna 70 000 de pensii scazute!  Asadar, nu 10%, ci 40% - ceea ce inseamna ca minim 70 000 de rezervisti au pensii scazute, ceea ce nu este doar grav, ci foarte grav, dar cu toate acestea, cauza lor este ascunsa sub tacere! De toata lumea! Eventual cativa lideri politici mai arunca din cand in cand,  niste sentimentalisme teatrale pe piata media pretinzand ca nu pot dormi noaptea linistiti din cauza celor 70 000 de rezervisti au pensii diminuate. La fel ca si unii lideri ai organizatiilor de rezervisti! 

Ce am mai aniversa pe 1 Aprilie? 2 ani si 4 luni de cand militarii romani nu mai au drept de pensie militara! Ba am ajuns in situatia in care desi stim bine ca de peste 2 ani, noi nu mai avem pensii militare, ne prefacem ca nu observam nici macar sintagma "PENSII MILITARE" inscrisa in fals, luna de luna pe taloanele de pensii! Macar atata sa fi obtinut, sa nu ne mai inscrie ministerele cuvantul "militare" langa cuvantul "pensii"! 

Ar mai fi o aniversare pe 1 Aprilie! Se implinesc 2 ani si 4 luni, de cand militarii activi (militari fiind cei care al caror statut a fost si este reglementat de L. nr. 80/1995 - Statutul Cadrelor Militare, precizare necesara - intrucat cam multi purtatori de uniforme se auto-denumesc militari, desi nu au nici in clin nici in maneca cu L. nr. 80/1995 - Statutul Cadrelor Militare)sunt singurii angajati ai sistemului bugetar declarati salariati si viitori pensionari "unitari", dar care raman singurii "unitari" retribuiti la "zile calendaristice", si nu la zile lucratoare precum ceilalti "unitari"! Ce legatura avem noi cu militarii activi? Avem si este importanta, intrucat vizeaza legatura dintre regimul de munca fortata si cel de contributie restrictionata, regim pe care l-am suportat si noi si il suporta acum si militarii activi! Pensia militara a fost o compensare a muncii fortate si a obstructionarii dreptului de contributie, nicidecum un privilegiu! Ori la acest moment, militarii activi nu au drept de pensie militara, dar ei tot sunt obligati sa presteze munca fortata si le mai este restrictionat si dreptul la contributie. Dreptul la contributie le este restrictionat militarilor, prin urmatoarele 3 elemente:

  • L. 284/2010 (a salarizarii "unitare") precizeaza la art. 3 c) ca salarizarea "unitarilor"  are la baza un principiu de "echitate şi coerenţă, prin crearea de oportunităţi egale şi remuneraţie egală pentru muncă de valoare egală". Echitatea, coerenta si celelalte nu se aplica insa si militarilor. In acelasi text de lege la  Art. 92 (1), Anexa nr. VII, Cap. II, militarii romani devin "sclavagizati" comparativ cu toti ceilalti "unitari", impunandu-li-se o remuneratie pentru "zile calendaristice" si nu  pentru zile "lucratoare" precum celorlalti angajati "unitari". Asadar, legea creeaza facilitati pentru toti "unitarii" si care sunt remunerati pentru 8 ore pe zi si 40 de ore lucratoare pe saptamana, militarii fiind singurii exceptati de la conceptul asa-zis "unitar" al legii, militarii fiind remunerati la zile calendaristice. Cu alte cuvinte, cand sunt obligati sa lucreze 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana (in medie, cca. 3-4 luni pe an), militarii romani au  aceleasi remuneratii precum omologii lor civili cu care sunt in mod oficial, in aceleasi trepte de salarizare, dar care niciodata nu lucreaza un minut in plus neremunerati suplimentar fata de cele 8 ore pe zi si 40 de ore lucratoare pe saptamana! Pana si politistii "s-au orientat", ei fiind remunerati tot la zile lucratoare, dar ei sunt deja functionari publici civili.  Si atunci, s-a incheiat pentru militarii activi cu  principiul "remuneraţiei egale pentru muncă de valoare egală", acestia fiind remunerati, in realitate, de 3 ori mai putin decat omologii lor "unitari", raportat la volumul de munca pentru care isi primesc soldele. 
  • Neaplicarea L. 53/2003 (Codului Muncii) si militarilor. Este importanta aceasta omisiune si are legatura cu contributiile la pensii. Codul Muncii stabileste ca munca suplimentara si de noapte este remunerata suplimentar, ceea ce inseamna automat venituri mai mari si deci, si contributii mai mari la pensii! Se aplica tuturor contributorilor "unitari", doar militarii sunt exceptati si de la aceasta facilitate! Asadar, toti "unitarii" muncesc si contribuie cu ora, doar militarii romani cu ziua!  
  • Sectiunea a 3-a din L. nr. 80/1995 - Statutul Cadrelor Militare, care restrictioneaza in mod esential, militarilor romani,  dreptul la contributie!  Cu exceptia militarilor, toti ceilalti contributori "unitari" pot contribui la propria pensie din orice alta activitate suplimentara profesiei, doar militarilor le este interzis acest lucru, de Sectiunea a 3-a din L. nr. 80/1995 - Statutul Cadrelor Militare. Drept de firma - nu, de sindicat - nu, de contract colectiv de munca - nu, de greva - nu, de o cariera publica sau politica - nu! Toate aceste drepturi restrictionate, dau nastere insa la venituri suplimentare si contributii suplimentare la propriile pensii pentru orice alt "contributor" unitar. Astfel, doar militarilor romani le este restrictionat dreptul de a contribui la propriile pensii!   
Prin urmare, in Romania 2013, militarii activi si in rezerva, sunt "sclavagizati" umar la umar, de societatea romana! Pensia militara a fost, este si va ramane, o compensare a muncii fortate si a obstructionarii dreptului de contributie, nicidecum un privilegiu! Ori la acest moment, militarii activi nu au drept de pensie militara, iar celor in rezerva ne-a fost desfiintat!    

Stapanii politici sunt altii noi, dar cu aceleasi naravuri vechi, doar "sclavii" sunt aceiasi, adica militarii de cariera! Ar mai fi un aspect legat si de sforarii din tabara militarilor rezervisti! Este vorba despre cei care pentru cativa arginti dati in plus de L. nr. 119/2010 (O.U.G. nr.  1/2011), au decis ca nu mai au nevoie de nicio onoare, deci nici de pensii militare! Sau poate sa fie si militare, insa numai cu cuantumul marit stabilit de L. nr. 119/2010 (O.U.G. nr.  1/2011). Pentru respectivii, totul se reduce la cuantum, deci la arginti. Au ramas derutati si pe buna dreptate, pana si politicienii bine intentionati! N-au inteles exact ce mai vrem! Pensii militare si restabilirea onoarei de militar sau cuantumuri? Politicienii sunt dispusi oricand sa ne ofere revenirea la pensiile militare, dar "erga omnes" (pentru toti)! Cu cuantum mai mic sau mai mare, nu conteaza, daca vrem pensii militare, le avem! Mare lucru, se diminueaza si fondul de pensii cu 30%, bucuria politicienilor! Problema este ca unii "sforari" din randurile noastre dintre cei cu pensii marite, nu mai vor pensii militare "erga omnes" intrucat pierd cei cativa arginti acordati de L. nr. 119/2010 (O.U.G. nr.  1/2011). Acesti sforari i-au imbarligat si pe noii politicieni ai USL de asa natura, incat pentru a-si pastra argintii acordati de L. nr. 119/2010 (O.U.G. nr.  1/2011), au reusit sa ii scoata "vinovati" tot pe militarii generatiei NATO, la fel ca si politicienii basisti. Ca exercitiu de imagine menit sa isi camufleze tradarea si imoralitatea, respectivii sforari au dat la pace cu acest   simulacru de act reparatoriu care se regaseste si in cacealmaua de proiect legislativ initiat de USL si prin care care celor 70 000 cu pensii diminuate li s-ar reintregi cuantumurile cu o mana, dar prin neindexare ("inghetarea pensiilor") timp de 10-15 ani, li s-ar lua "reparatia" inapoi cu cealalta mana. Aceasta pe langa faptul ca proiectul nu prevede nicio returnarea diferentelor retinute care sunt retinute sistematic de la 1 ianuarie 2012! Deci, asa-zisa reintregire este in fapt un imprumut care trebuie rambursat prin neindexare! Asadar sforarii nostri au insuflat politicului, sa ramana "inghetati" tot cei loviti de sistem! Dar de ce nu invers? Dar de ce sa nu revenim "erga omnes" (toti) la pensia militara indiferent de cuantum? Daca vrem pensie militara, ori o vrem cu cuantumul ei, ori nu o mai vrem deloc! Ori vrem onoarea de a avea pensie militara fara conditionalitati, ori nu mai vrem  pensie militara. Sau alte solutii precum cei carora cuantumul li s-a majorat in baza L. nr. 119/2010 (O.U.G. nr.  1/2011), daca se agata de cuantum si nu de principii, sa ramana cu acel cuantum si cu pensie civila, in baza L. 263 a pensiilor unitare si gata! Oricum, cei care vor si "asa" si cu capul in rai, au o problema grava de moralitate si extrem de evidenta fata de cei din generatia NATO! Inclusiv fata de militarii activi!

Asadar, azi e 1 Aprilie si implinim 16 luni de cand 70 000 de rezervisti au pensiile diminuate - din care 5 luni sub PD-L si 11 luni sub USL! Mai implinim si 2 ani si 4 luni de cand nu mai avem pensii militare! Iar ceea ce e scris aici, nu e nicio pacaleala! Desigur ca fiecare poate sa traga orice concluzie, dar in orice situatie, ulciorul e spart! Cert este ca daca mergem in acelasi ritm ca pana acum - adica sa stam pe loc, in fiecare din lunile ce vor urma, vom mai adauga cate o luna de umilinta si de tradare, luni care se vor transforma in ani si tot asa! Ar fi cazul ca cei 70 000 de rezervisti cu pensii diminuate sa ne aparam propriile interese si care in mod deloc intamplator,  coincid perfect si cu cele ale militarilor activi. Primul pas ar fi sa ne lepadam urgent de sforarii din randurile noastre si care in mod evident nu sunt interesati decat de argintii proprii, nicidecum de problemele reale ale militarilor! Dupa acest prim pas, este evident ca trebuie sa facem si pasul 2 prin care sa ii deranjam pe Ponta si pe alti lideri ai USL si sa ne cerem drepturile ferm, asa cum am facut si cu PD-L si cu Basescu! Sunt totusi 16 luni de cand 70 000 de rezervisti au pensiile diminuate - din care 5 luni sub PD-L si 11 luni sub USL!

In rest, totul este sublim! 

joi, 28 martie 2013

In legatura cu incompetentul raspuns al Ministerului Muncii la Scrisoarea SCMD cu nr. 202/2013!

Solicitarea SCMD este corecta si redeschide o "rana" veche de cca. 3 ani de zile, pe cea a rezervistilor din grupa de munca ALTE CONDITII, batjocoriti in ultimul hal, atat de OUG 1/2011,  cat si de L. 263! Dupa cum se cunoaste, prin deviatiile legislative ale OUG 1/2011 si ale L. 263/2010, apare o stupiditate de proportii: 2 grupe diferite de munca au aceeasi majorare de punctaj pentru conditiile de munca - de 50%, ca si cum ar fi una si aceeasi grupa. In practica revizuirii pensiilor rezervistilor, acest fapt s-a tradus prin diminuarea masiva a cuantumului pensiilor rezervistilor din grupa ALTE CONDITII. Raspunsul primit de la M.M.P.S. semnat de o subalterna a ministrului Mariana Campeanu, denota ca respectivul minister nu are nicio intentie sa reparare aceasta imensa anomalie legislativa.

Raspunsul este publicat aici si scoate la iveala cu usurinta faptul ca numita Georgeta Bratu - cea care a redactat respectivul raspuns, pare sa nu aiba habar pe ce lume traieste, in sensul ca nu reuseste sa isi dea seama ca intre grupa de munca ALTE CONDITII si grupa de munca CONDITII SPECIALE, nu exista nicio deosebire de tratament la calculul pensiei. Atat cei din grupa ALTE CONDITII, cat si cei din grupa de munca CONDITII SPECIALE primesc aceeasi majorare de 50% pentru grupa de munca, ceea ce inseamna ca faptic, cele 2 grupe de munca sunt una si aceeasi!

O dovada de necontestat a incompetentei crase de care da dovada persoana care a redactat respectivul raspuns, este afirmatia: "Astfel, spre exemplu, un militar/poliţist care a lucrat 12 ani în conditii speciale de muncă va beneficia de o perioadă suplimentară de 6 ani, iar unul care a lucrat 12 ani în alte conditii beneficiază de o perioadă suplimentară la vechimea in serviciu de 12 ani, fapt care influentează vechimea totală in serviciul militar şi implicit, cuantumul pensiei, vechimea totală diferentiind pensiile intre doi militari care au aceeaşi vârstă si acelaşi grad, dar au lucrat diferit in condiţii de muncă."

Respectiva persoana chiar isi si subliniaza incompetenta! Nu realizeaza ca in cazul grupei ALTE CONDITII, vechimea totala influenteaza cuantumul pensiei in acelasi procentaj ca si in cazul grupei CONDITII SPECIALE, din moment ce majorarea de punctaj este tot de 50%, respectivul procentaj egaland, in realitate, cele 2 grupe de munca la nivelul financiar al grupei CONDITII SPECIALE. Prin urmare, daca un militar/politist lucreaza in CONDITII SPECIALE, iar alt militar/politist lucreaza in ALTE CONDITII, acest fapt nu aduce vreun avantaj la calculul pensiei militarului/politistului care a lucrat in ALTE CONDITII, fata de cel care a lucrat in CONDITII SPECIALE, atat perioada suplimentara de 6 luni la an, cat si perioada suplimentara de 12 luni la an, beneficiind de aceeasi majorare de punctaj de 50%. 

Exemplu relevant simplificat: presupunem situatia a 2 militari, ambii lucrand efectiv 30 de ani, avand venituri identice, insa unul lucrand in grupa CONDITII SPECIALE, iar cel de-al 2-lea in grupa ALTE CONDITII. Militarul "A" lucreaza 30 de ani efectiv in grupa de munca CONDITII SPECIALE,  avand prin urmare, cu cele 6 luni adaugate la fiecare an, o vechime totala in munca de 45 de ani. Militarul "B" lucreaza 30 de ani efectiv in grupa de munca ALTE CONDITII,   avand prin urmare, cu cele 12 luni adaugata pe an, o vechime totala in munca de 60 de ani. La calculul pensiei: celor 2 li se iau in calcul 30 de ani lucrati efectiv, iar la fiecare an lucrat efectiv, si militarului "A" si militarului "B", se majoreaza punctajul cu 50%. In conditii de venituri egale, cei 2 au punctaje egale si prin urmare si pensii egale! Desi, militarul din grupa ALTE CONDITII are 60 de ani vechime totala inscrisi in decizia de pensie, iar militarul din grupa CONDITII SPECIALE are 45 de ani vechime totala inscrisi in decizia de pensie, cei 2 au pensii egale, neexistand diferenta financiara intre vechimea suplimentara de 12 luni la an si cea de 6 luni la an, ambele fiind tratate ca fiind de 6 luni. In exemplul dat, cei 15 ani in plus la vechimea totala ai militarului din ALTE CONDITII fata de cel din CONDITII SPECIALE, sunt egali ca valoare financiara, cu zero. Daca militarii din cele 2 exemple, isi modifica in decizii, conditiile de munca din AC in CS sau invers, la calculul si cuantumul pensiei nu se intampla absolut nimic! 

In realitate, stimata doamna Georgeta Bratu, simuleaza ignoranta! In raspunsul transmis intr-o abordare directa personalului Filialei Curtea de Arges, secretarul de stat, afirma voalat, dar suficient de clar, ca stie problema, cunoaste si solutia! Aceasta nu este decat banala modificare a Codului Fiscal, astfel incat cota de contributie sa fie pentru cei din ALTE CONDITII, de 51,3% (din care 10,5% contributia individuala si 40,8% contributia datorata de angajator). Urmata imediat de modificarea OUG 1/2011 si a L. 263/2010, astfel incat majorarea de punctaj pentru cei din grupa ALTE CONDITII, sa fie de 100% corespunzatoare celor 12 luni de vechime suplimentara si nu de 50% ca in prezent.

In Codul Fiscal, la art. 29618 alin.(3) lit. a)3, sunt prevăzute cote identice de contribuţii sociale obligatorii - de 41,3% (din care 10,5% contributia individuala si 30,8% contributia datorata de angajator), atat pentru grupa de munca ALTE CONDITII, cat si pentru grupa de munca CONDITII SPECIALE, ceea ce este specificat si in raspuns. Ori in atare conditii, cat timp Codul Fiscal mentine contributii egale datorate de angajator pentru 2 grupe de munca distincte, in fapt cele 2 grupe sunt una singura, 12 luni de vechime suplimentara fiind egalate financiar cu 6 luni de vechime suplimentara! Mai exact, cat timp contributia datorata de angajator este de 30,8% atat pentru cei din AC, cat si pentru cei din CS, cele 2 grupe sunt una si aceeasi, neexistand diferente decat de ordin virtual intre vechimea suplimentara de 12 luni la an sau de 6 luni la an, dar nu si financiare!


Din punct de vedere tehnic, modificarile care se impun, sunt urmatoarele:

I)  Art. 29618 alin.(3) lit. a)din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, astfel:

    a^3 Modificat) 41,3% pentru condiţii speciale de muncă din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 30,8% pentru contribuţia datorată de angajator;
      a^4 Adaugat) 51,3% pentru alte condiţii de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 40,8% pentru contribuţia datorată de angajator;

II) Art. 14 c) din Anexa nr. 3 din O.U.G. nr. 1/2011: 

c Modificat) cu 100% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în alte condiţii de muncă, potrivit legii.

III) Art. 100 c) din L. 263/2010:


c Modificat) cu 100% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în alte condiţii de muncă, potrivit legii.

Asadar, solutia logica de departajare a grupei ALTE CONDITII de grupa CONDITII SPECIALE, consta in departajarea contributiei datorata de angajator pentru cei din grupa ALTE CONDITII, fata de cei din grupa CONDITII SPECIALE, urmata de modificarea corespunzatoare a Art. 14 c) din Anexa nr. 3 din O.U.G. nr. 1/2011 si a Art. 100 c) din L. 263/2010. In caz contrar cele 2 grupe de munca vor ramane diferite doar pe hartie! 

Profesional vorbind, grupa ALTE CONDITII este grupa de risc extrem din armata, cunoaste si recunoaste acest lucru toata lumea! Include profesii precum pilotajul, parasutismul, cercetarea prin parasutare, alpinismul, scafandreria, pirotehnia, activitatile pe submarin, perioadele in teatre indiferent de specialitate!  In baza HG 1294/2001 este diferentiata in clar ca fiind grupa care "implică pericol permanent de vătămare corporală gravă, invaliditate, mutilare, suprimare a vieţii ori de pierdere a libertăţii - captivitate, terorism, răpiri, luări ca ostateci ori alte asemenea situaţii". Pe drept vorbind acum, este si cam singura grupa de munca unde chiar se desfasoara activitati cu grad de risc! Din pacate, cat timp M.Ap.N., M.A.I, S.R.I. sau S.P.P. nu vor sustine ferm indreptarea celor semnalate, iar Ministerul Muncii sau Ministerul Finantelor, premierul sau comisiile de profil din Parlament, nu se vor dezmetici intr-atat incat sa realizeze ca 2 grupe legiferate distinct, sunt tratate ca fiind una singura, cei din grupa ALTE CONDITII, atat cei in rezerva, dar si cei in activitate, vom fi tratati realmente in mod egal cu grupa de risc inferior denumita CONDITII SPECIALE. 

Si un ultim exemplu, extrem de simplificat: Romania intra in razboi, 4 ani! Pe timpul razboiului, indiferent de arma sau specialitate, toate trupele participante la operatiuni, intra in baza HG 1294/2001, in grupa ALTE CONDITII. Personalul Directiei Financiar Contabile, neparticipand la operatiuni militare, ramane in grupa CONDITII SPECIALE. Si totusi, pe perioada celor 4 ani, cele 2 categorii de personal, au aceeasi majorare de 50% pentru grupa de munca, desi au activat in 2 grupe de risc diferit! Tot asa se intampla si cu unitatile dislocate in teatre! Tot personalul intra in grupa AC pe perioada misiunii, insa chestiunea are caracater doar teoretic, la calculul pensiei, perioadele lucrate in AC nu folosesc la nimic.  Cu alte cuvinte, din punct de vedere legislativ si in mod necinstit, cei din grupa ALTE CONDITII au fost egalizati "din pix" cu grupa CONDITII SPECIALE. 

A consemnat, Mr. (r) Olescu G. - dintr-o filiala in care aproape toti am fost in grupa AC. In practica revizuirii impuse de OUG 1/2011, noua ne-au scazut pensiile masiv (media este de 30%) si am constatat cauza principala. In decizii, desi era mentionat ca am lucrat in AC, pentru anii lucrati efectiv in AC, aveam majorare de 50% pentru grupa de munca ca si cum am fi fost toti casieri-contabili in grupa CS! Deci, daca nu am fi fost in AC ca piloti, parasutisti, cercetasi prin parasutare, pirotehnisti, alpinisti, scafandri de lupta sau in teatre, ci am fi lucrat in CS ca furieri incaltati cu pantofi cu gaurele, ca tobosari pe la vreo fanfara sau ospatari pe la vreo popota militara, tot aceeasi majorare de 50% am fi avut-o si nici nu riscam nimic in cariera! Demersurile efectuate de membrii filialei de corectare a acestei imense deviatii legislative, au fost multiple. Deviatia legislativa a fost recunoscuta, insa fara niciun rezultat, ministerele pasandu-si responsabilitatea reciproc in privinta modificarii legislatiei! La aceasta ora, si militarii activi din grupa ALTE CONDITII sunt in aceeasi situatie ca rezervistii - adica sunt tratati identic precum cei din grupa CS. Pentru cei din AC, ramane astfel doar riscul ca ultima misiune sa fie mereu ultima si poate mandria de a lucra intr-o grupa de munca de risc extrem,  autoritatile statului tratand problema cu indiferenta caracteristica!

miercuri, 20 martie 2013

In atentia colegilor interesati de sentintele "divine" ale Justitiei!

Biroul Operativ al filialei a luat nota de cererile colegilor nostri din tara privind publicarea continutului Sentintei civile Nr. 574/2013 pronuntata la Tribunalul Arges, in procesul pe O.U.G. Nr. 1/2011 (dosarul nr. 2632/109/2012/revizuire). Continutul sentintei este publicat aici!

Elementul de noutate absoluta al Sentintei nr. 574/2013 a Tribunalului Arges este ca aceasta dezamorseaza si falsul mit legat de Cauza C-tin Abaluta si altii impotriva Romaniei, instanta concluzionand ca reducerea cuantumul pensiilor contestatorilor afecteaza substanta dreptului de proprietate. Cu alte cuvinte, procesul respectiv trebuie reluat intr-o noua abordare, intrucar nu a fost sustinut in mod profesionist de catre contestatori care nu au reusit sa evidentieze 2 aspecte importante:
- pe de o parte elementul de discriminare in sensul ca militarilor le-a fost restrictionat dreptul la contributie (prin Sectiunea a 3-a din L. 80/1995, prin neaplicarea Codului Muncii si prin munca efectuata in regim fortat si nenormat);
- pe de alta parte, faptul ca pensia de serviciu este un drept patrimonial distinct fata de pensia in sistemul public, cum si pensia in sistemul public este un drept  patrimonial distinct fata de pensia in sistem privat, cele 3 tipuri de pensii nefiind unul si acelasi drept patrimonial. Ori diverse pozitii ale politicienilor romani sau diverse sentinte ale Justitiei romane, ramase ancorate inca profund in mentalitatile comuniste, nu reusesc sa realizeze diferenta intre drepturile patrimoniale. Dupa astfel de mentalitati, statul roman poate sa desfiinteze oricand si sistemul public de pensii si sa   recaluleze respectivele pensii dupa regulile sistemului privat, cuantumul fiind 0 (zero) pentru  toata lumea, desigur. Si exact ca in cazul desfiintarii pensiilor militare, statul ar argumenta  ca nu a fost incalcat niciun drept de pensie, intrucat mai exista drept de pensie si in sistemul privat, neaducandu-se conform respectivelor conceptii retrograde, nicio atingere dreptului de pensie.

Un proces la CEDO cu accent care sa reliefeze cele mentionate, nu poate reprezinta decat castig de cauza in proportie de 100% pentru militarii romani.  

Celor interesati, le sugeram sa studieze si Sentinta Nr. 1128/06.02.2012 a Tribunalului Bucuresti, de data aceasta in procesele pe HG 735/2010 (recalculare) pe care o regasiti aici

Cele 2 sentinte sunt de o claritate si de o moralitate exceptionale, astfel incat elementele acestora pot fi utilizate cu succes de catre toti aparatorii rezervistilor cu pensii diminuate. Pe de alta parte, ambele sentinte contin cateva elemente comune, extrem de interesante, precum: 

- atat procesul de recalculare, cat si cel de revizuire si orice alt act emis in baza L. 119/2010, incalca drepturile fundamentale ale omului, concluzia care rezulta cu usurinta fiind ca L. 119/2010 trebuie pus si simplu, abrogata;
- dreptul la pensie de serviciu este drept patrimonial distinct fata de dreptul la pensie de serviciu in sistem public, prin urmare desfiintarea dreptului la pensie militara constituie o incalcarea grosolana a principiilor statului de drept si a Art. 1 din Protocolul 1 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului;

- in cazul in care instantele de judecata constata ca legile interne, chiar si declarate constitutionale de C.C.R., incalca pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care este Romania este parte, instantele sunt obligate, in baza art. 20 din Constitutia Romaniei, sa ignore prevederile legislatiei interne si sa faca aplicarea legislatiei din reglementarea internationala mai favorabila;

Cele 2 sentinte, reprezinta cazuri de Justitie divina! Cinste Judecatorilor la fel de divini care au pronuntat astfel de sentinte!

joi, 7 martie 2013

Rugam conducerea SCMD sa ofere explicatii asupra autenticitatii proiectului de lege care ii este atribuit!

Mai nou, circula 2 variante de proiecte de lege. Unul considerat ca fiind initiat de PNL, altul de SCMD. Ambele sunt  afisate de Revista on-line si tiparita a Sindicatului Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere. Ceea ce este derutant este ca in privinta celor cu pensii diminuate, ambele proiecte, deci si cel al SCMD, contin o cacealma de proportii la adresa celor cu pensii diminuate si care se traduce astfel:

1. Se reintregesc pensiile diminuate, insa reintregirea se acorda cu titlul de imprumut anticipat acordat de stat celor in cauza, imprumut care urmeaza sa fie recuperat gradual.

2. Imprumutul consta in faptul ca reintregirea pensiilor diminuate este doar aparenta. In realitate, statul urmeaza sa isi recupereze diferenta dintre cuantumul pensiei diminuate si cel al pensiei reintregite, prin neindexare cu rata inflatiei, indexarea reala raportata la cuantumul din luna decembrie 2010, incepand abia la sfarsitul finalizarii recuperarii imprumutului, proces care poate sa dureze si 10-15 ani in cazul unora. Cu alte cuvinte, pensiile reintregite nu vor fi indexate la valoarea in plata din luna decembrie 2010, ci la valoarea diminuata stabilita  de L. 119/2010, iar aceasta situatie va dura ani de zile pana cand indexarile acordate la valoarea pensiei diminuate stabilite  de L. 119/2010, vor depasi valoarea in plata din luna decembrie 2010. De exemplu, unui rezervist caruia i-a fost diminuata pensia cu 40%, acesta o va primi integral imediat ce va fi promulgata legea. Insa in anul 2014, daca toate pensiile se indexeaza cu 4% (rata presupusa a inflatiei), acesta nu va primi nicio indexare raportata la cuantumul din decembrie 2010. Si tot asa si in anii urmatori, ceea ce inseamna ca pensia respectivului raportata la valoarea in plata in luna decembrie 2010, va ramane "inghetata" prin neindexare cca. 10 ani. Statul isi va recupera astfel reintregirea de 40% care, in fapt, este un simplu imprumut cu rambursare prin neindexare cu rata inflatiei, nefiind nicidecum vorba de reintregire. 

3. In niciuna din variantele de proiecte, statul nu returneaza niciun leu pentru perioada 01.01.2012 si data intrarii in vigoare a legii, ceea ce inseamna ca nu doar politicenii ignora cauza celor 26 500 de rezervisti cu pensii diminuate, ci si CD al SCMD care si-ai dat avizul pentru propriul proiect.

Proiectul inaintat de SCMD, desi pare neverosimil dupa modul extrem de superficial in care trateaza problema rezervistilor cu pensii diminuate, este afisat de Revista on-line si tiparita a Sindicatului Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere. E dezvaluit de dl. Rinciog D-tru care afirma in data de 7 martie 2013, orele 14.30 ca proiectul este varianta oficiala inaintata de catre SCMD: "Acum, la Parlament, se afla o delegatie a SCMD care discuta cu dl. deputat Ion Mocioalca, presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, cel care are insarcinare de la USL sa coordoneze toata acesta actiune."

In aceste conditii, rugam conducerea SCMD sa ofere explicatii asupra autenticitatii proiectului de lege care ii este atribuit, eventual cine sunt cei cu nume si prenume din partea SCMD care au avizat un astfel de proiect. Precizarile sunt necesare, intrucat daca proiectul este real, lucrurile capata deja o alta turnura, in sensul ca rezervistii cu pensii diminuate trebuie sa ne vedem de propria noastra cale, in afara SCMD!

Olescu G. (membru intr-o filiala in care majoritatea avem pensiile diminuate)