miercuri, 30 noiembrie 2011

Decimarea elitei armatei din grupa de munca "ALTE CONDITII" din M.Ap.N. - intentie sau incompetenta? Fondarea grupului "ALPINIA"

Lasand la o parte pentru moment abuzurile generale savarsite de regimul dictatorial Basescu-Boc-Oprea in ceea ce priveste desfiintarea pensiilor militare si analizand concret ce se intampla la acest proces ilegitim de recalculare/revizuire, rezulta cu claritate ca mare parte dintre cei cca. 10 000 perdanti provin din elita armatei romane, adica din grupa cu cel mai mare grad de risc profesional dintre toti militarii, grupa ALTE CONDITII. Datele pentru membrii filialei: cele mai abrupte pierderi la cuantum le suporta rezerviştii pensionaţi anticipat după data de 1 aprilie 2001, din grupa"ALTE CONDIŢII" - între 14% şi 43% (o medie de 28,5%). Si sume restante de plata cuprinse intre 5 000-20 000 lei ca si cum ar fi fost infractori - pierderile si penalitatile fiind cele precizate AICI.


(3) Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, potrivit legii, stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite, condiții speciale sau alte condiții de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiții normale, după cum urmează:

a) 3 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă;
c) 12 luni pentru fiecare an lucrat în ALTE CONDITII de muncă, așa cum sunt reglementate în domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale, pe baza criteriilor și metodologiei de încadrare prevăzute, până la 31 decembrie 2010, de Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă si activităților cu condiții deosebite, condiții speciale și alte condiții, specifice pentru cadrele militare în activitate, cu modificările ulterioare, și de Hotărârea Guvernului nr. 1.822/2004 privind stabilirea locurilor de muncă și activităților cu condiții deosebite, speciale și alte condiții, specifice pentru polițiști, cu modificările ulterioare.

Teoretic, intrucat practic, la recalculare/revizuire (datele de pe site-ul M.Ap.N. demonstreaza clar ca nu exista diferente intre recalculare si revizuire - asa arata o decizie de revizuire) - cei cu 3 luni vechime suplimentara primesc 25% majorare punctaj, cei cu 6 luni primesc 50%, iar cei cu 12 luni primesc tot 50%, adica celor din ALTE CONDITII, la recalculare/revizuire li se taie din pensie echivalentul a 6 luni de stagiu suplimentar din cele 12 luni de vechime suplimentara acordate pentru fiecare an lucrat in ALTE CONDITII. Acestia sunt rezervisti din cadrul filialei din grupa ALTE CONDITII care in cursul carierei au avut cele mai riscante profesii cum ar fi alpinismul militar, cercetarea prin parasutare sau pilotajul si care sunt in situatia ca la revizuire, desi li se recunoaste scriptic un stagiu total de cotizare inscris corect in decizii asa cum reiese din exemple, acesta nu se mai regaseste si la majorare grupe - deci la punctaj, unde dispar 6 luni din cele 12 luni de vechime suplimentara.

Comparatiile sunt menite sa reliefeze ca la recalculare/revizuire, militarii din ALTE CONDITII sunt prejudiciati la stabilirea cuantumului pensiei prin majorarea necorespunzatoare a punctajului pentru grupele de munca, fiindu-ne “furate” prin nevalorificarea la punctaj - 6 luni din cele 12 luni suplimentare pentru fiecare an lucrat in ALTE CONDITII.


EXEMPLU EDIFICATOR SIMPLIFICAT

40 ANI TOTAL STAGIU DE COTIZARE = 30 ANI TOTAL STAGIU DE COTIZARE!?

Se considera cazul simplificat de comparatie intre un militar oarecare din grupa ALTE CONDITII (12 luni vechime suplimentara, respectiv 12 luni de stagiu suplimentar de cotizare la fiecare an lucrat in asemenea conditii) si un militar oarecare din grupa CONDITII SPECIALE (6 luni vechime suplimentara, respectiv 6 luni de stagiu suplimentar de cotizare la fiecare an lucrat in asemenea conditii), ambii cu vechime efectiva de 20 de ani, ambii lucrand cei 20 de ani – insa fiecare in conditiile lui - unul in ALTE CONDITII, iar celalalt in CONDITII SPECIALE, ambii fara scoala militara, fara ordinul militar, fara punctajul suplimentar acordat in functie de contributia la fondul pentru pensia suplimentara, ambii cu aceleasi venituri pe perioada celor 20 de ani, stabilite la un punctaj anual de 2 puncte. Dupa deciziile de recalculare/revizuire, desi militarul care a lucrat in ALTE CONDITII are un total stagiu de cotizare realizat de 40 de ani inscris in decizie, iar cel din CONDITII SPECIALE are un total stagiu de cotizare realizat de 30 de ani inscris in decizie, ambii au acelasi punctaj si drept urmare, aceeasi pensie. Militarului care a lucrat in ALTE CONDITII nu ii sunt luaţi in calcul 10 ani de stagiu suplimentar de cotizare, deşi sunt înscrişi în decizie, intrucat la majorarea grupe ii sunt acordate tot 50% pentru fiecare an lucrat în ALTE CONDITII, la fel ca militarului din CONDITII SPECIALE. În acest mod, la recalculare/revizuire, scade cuantumul celor care au lucrat în ALTE CONDITII.

De la DECIZII COMPARATEAdunand cei 20 de ani inscrisi in tabelul centralizator, plus 6 luni la fiecare an dupa cum rezulta din majorarea de punctaj cu 50% a fiecaruia din cei 20 de ani, rezulta un stagiu total de cotizare = 30 de ani de pe prima fila si este corect.
AICI ESTE PROBLEMA: LA MAJORARE GRUPE, DESI CEL DIN ALTE CONDITII ARE 12 LUNI STAGIU SUPLIMENTAR DE COTIZARE LA FIECARE AN, PRIMESTE TOT 50% MAJORARE DE PUNCTAJ, DECI NUMAI PENTRU 6 LUNI.


Adunand cei 20 de ani, plus 6 luni la fiecare an dupa cum rezulta din majorarea de punctaj cu 50% a fiecaruia din cei 20 de ani, rezulta un stagiu total de cotizare = 30 de ani, dar pe prima fila sunt trecuti 40 de ani, nu iese balanta - lipsind 10 ani din stagiul total de cotizare. Punctajul trebuia majorat cu 100% pentru a acoperi 12 luni vechime suplimentara la fiecare an si asa ar fi iesit si balanta de 40 de ani.

IN FINAL PUNCTAJUL SI PENSIILE SUNT EGALE, DESI CEL DIN ALTE CONDITII ARE 40 DE ANI DE STAGIU DE COTIZARE, IAR CEL DIN CONDITII SPECIALE DE 30 DE ANI.

EXEMPLU REAL: MILITAR CONDITII SPECIALE. CALCUL CORECT
50% MAJORARE PUNCTAJ = 6 LUNI VECHIME SUPLIMENTARA PENTRU ANII LUCRATI IN CONDITII SPECIALE (crestere cuantum). REZULTA CLAR BALANTA PENTRU TOTAL STAGIU DE COTIZARE INTRE CENTRALIZATOR SI PRIMA FILA, ANII EFECTIVI + MAJORAREA DE 50% DE PUNCTAJ RETRANSFORMATA IN PERIOADE DE 6 LUNI + MAJORAREA DE 25% DE PUNCTAJ RETRANSFORMATA IN PERIOADE DE 3 LUNI = 44 ANI, 5 LUNI, 21 ZILE
EXEMPLU REAL: MILITAR ALTE CONDITII. CALCUL ERONAT
50% MAJORARE PUNCTAJ = 6 LUNI VECHIME SUPLIMENTARA PENTRU ANII LUCRATI IN ALTE CONDITII (scadere cuantum 43%). NU REZULTA BALANTA PENTRU TOTAL STAGIU DE COTIZARE INTRE CENTRALIZATOR SI PRIMA FILA. ANII EFECTIVI + MAJORAREA DE 50% DE PUNCTAJ RETRANSFORMATA IN PERIOADE DE 6 LUNI + MAJORAREA DE 25% DE PUNCTAJ RETRANSFORMATA IN PERIOADE DE 3 LUNI = 29 ANI, 8 LUNI SI 17 ZILE SI NU 36 ANI, 11 LUNI, 24 ZILE CAT ESTE INSCRIS LA TOTAL STAGIU DE COTIZARE. ACEST FAPT S-A INTAMPLAT INTRUCAT PENTRU CEI 14 ANI, 6 LUNI SI 14 ZILE LUCRATI IN ALTE CONDITII I S-A MAJORAT PUNCTAJUL CU 50% CA LA CONDITII SPECIALE, FIIND PREJUDICIAT PRIN NECONSIDERAREA LA MAJORARE GRUPE CU 7 ANI, 3 LUNI SI 7 ZILE DIN STAGIUL SUPLIMENTAR DE COTIZAREEXEMPLU REAL: MILITAR ALTE CONDITII. CALCUL ERONAT
50% MAJORARE PUNCTAJ = 6 LUNI VECHIME SUPLIMENTARA PENTRU ANII LUCRATI IN ALTE CONDITII (scadere cuantum 28%). NU REZULTA BALANTA PENTRU TOTAL STAGIU DE COTIZARE INTRE CENTRALIZATOR SI PRIMA FILA. ANII EFECTIVI + MAJORAREA DE 50% DE PUNCTAJ RETRANSFORMATA IN PERIOADE DE 6 LUNI = 34 ANI, 9 LUNI, 20 ZILE SI NU 45 ANI, 2 LUNI, 24 ZILE CAT ESTE INSCRIS LA TOTAL STAGIU DE COTIZARE. ACEST FAPT S-A INTAMPLAT INTRUCAT PENTRU CEI 20 ANI, 10 LUNI SI 8 ZILE LUCRATI IN ALTE CONDITII I S-A MAJORAT PUNCTAJUL CU 50% CA LA CONDITII SPECIALE, FIIND PREJUDICIAT PRIN NECONSIDERAREA LA MAJORARE GRUPE CU 10 ANI, 5 LUNI SI 8 ZILE DIN STAGIUL SUPLIMENTAR DE COTIZARE
In aceasta situatie, acordandu-se 50% majorare de punctaj atat pentru 6 luni de vechime suplimentara, cat si pentru 12 luni de vechime suplimentara, prin inlocuirea in decizii a grupei ALTE CONDITII cu grupa CONDITII SPECIALE sau invers, nu apare nicio diferenta la calculul general al punctajului. In acest mod, la recalculare/revizuire cei din ALTE CONDITII pierd la cuantum, fiind retrogradati la grupa de munca cu un risc inferior - grupa CONDITII SPECIALE.

Si acum, atentie la aberatie! Decizia celui din CONDITII SPECIALE cu total stagiu de cotizare de 44 ANI, 5 LUNI, 21 ZILE si pensie revizuita in crestere (cu 53% fata de cea din decembrie) la 2758 lei apartine unui fost maistru militar. Decizia celui din ALTE CONDITII cu total stagiu de cotizare superior maistrului militar, respectiv de 45 ANI, 2 LUNI, 24 ZILE si pensie revizuita in scadere (cu 28% fata de cea din decembrie 2010) la 2654 lei apartine unui fost locotenent-colonel. In final, la un stagiu total de cotizare mai mare si un grad, respectiv o functie si venituri mai mari, dupa revizuire, un locotenent-colonel din grupa ALTE CONDITII primeste o pensie inferioara unui maistru militar din grupa CONDITII SPECIALE. Aceasta se intampla din cauza majorarii incorecte a punctajului pentru anii de munca in grupa ALTE CONDITII ai ofiterului, doar cu 50% ceea ce este echivalent pentru 6 luni suplimentare la an si nu cu 100% - acesta fiind echivalentul corect la majorare grupe pentru 12 luni suplimentare la an. Cazul este general pentru grupa ALTE CONDITII.

Desi situatia este foarte clara, nimeni din M.Ap.N. nu raspunde pentru a justifica diferentele in minus intre TOTAL STAGIU DE COTIZARE a celor din grupa ALTE CONDITII si modul de majorare a punctajelor pentru grupe, din calcul rezultand ca, in practica, M.Ap.N. nu ia in calcul decat 6 luni vechime suplimentara si stagiu suplimentar de cotizare la fiecare an lucrat in ALTE CONDITII, si nu de 12 luni. Astfel, dupa datele de pe site-ul M.Ap.N. - cei din ALTE CONDITII am facut inutil parte din grupa de munca cu cel mai mare risc profesional din armata, la recalculare/revizuire, riscul nostru si 12 luni stagiu suplimentar de cotizare devin doar teorie, pierdem sume esentiale la cuantum si mai suntem constransi sa returnam si sume imense de bani. Este foarte bizar de ce doar in M.Ap.N. si nu si in M.A.I.?

Militari decimati de regim prin neconsiderarea la calculul punctajului suplimentar decat a 6 luni din cele 12 luni de vechime suplimentara si care fac parte din grupa ALTE CONDIŢII au lucrat in urmatoarele domenii:
  1. Submarine, nave militare tip vedeta maritima si cele purtatoare de rachete sau torpile; scafandri de mare adancime si de lupta pentru activitatea in domeniul maritim si fluvial, laboratorul hiperbar, pregatirea si antrenarea scafandrilor.
  2. Cercetarea si incercarea in zbor desfasurata de loctiitorul comandantului pentru zbor si instructorul sef pentru zbor, piloti, piloti de incercare si cosmonauti, navigatori de bord, ingineri subingineri si tehnicieni de bord; radiotelegrafisti de bord, operatori foto-radio si de radiolocatie de bord, tragatori aerieni, insotitori de bord.
  3. Parasutisti, cercetasi prin parasutare, activitatea de alpinism desfasurata de vanatorii de munte.
  4. Testarea-evaluarea de prototipuri de armament si munitii sau de munitii necunoscute, verificarea si controlul prin trageri a armamentului si munitiei, casarea, delaborarea si distrugerea munitiilor, pulberilor si explozivilor, neutralizarea diferitelor tipuri de munitie, temperarea munitiei, asanarea terenurilor si poligoanelor de munitii socate, avariate sau ramase neexplodate dupa trageri.
  5. Experimentarea, testarea si evaluarea pulberilor, explozivilor si compozitiilor pirotehnice din compunerea munitiilor prin analize fizico-chimice si verificari de laborator.
  6. Organizarea, conducerea, coordonarea, executarea sau sprijinirea misiunilor operativ-informative de culegere, prelucrate, verificare si valorificare a informatiilor, activitatilor de investigatii, de protectie a demnitarilor si controlul antiterorist, precum si realizarea si utilizarea mijloacelor tehnice operative, in tara si strainatate.
  7. Activitatea de pirotehnie.
  8. Unitatile militare in timpul starii de urgente sau de asediu, al campaniei ori al participarii la misiuni de mentinere a pacii.
In aceste conditii, in Curtea de Arges (de fapt, in judetul Arges si cu extindere in Valcea) - s-a fondat un grup separat ca atitudine si conceptie de actiune, denumit "ALPINIA" si care cuprinde rezervisti exact din aceasta grupa a profesiilor militare cu cel mai mare risc denumita ALTE CONDITII, unii rezervisti provin din SCMD, altii - nu, de aceea, nefiind decat o parte membri SCMD, grupul este diferit ca organizare si conceptie fata de SCMD, insa ca atitudine generala nu contravine principiilor SCMD. Practic pentru acesti oameni nu mai este timp de "artificii", de afilieri la diverse platforme politice sau civice, de actiuni in instanta de durata, de scris poezii pe bloguri - in circa o luna vor primi pensii diminuate cu 30-40% si din ceea ce este diminuat li se mai retin timp de un an si alte penalitati inchipuite de regim, ceea ce insemna inca o diminuare de 30-40%. Daca regimul dictatorial Basescu-Boc-Oprea considera ca dintre toti militarii, la recalculare/revizuire militarii "nesimtiti" sunt cei din grupa cu cel mai mare risc denumita ALTE CONDITII, deci vanatorii de munte care au practicat alpinism militar, cercetasii prin parasutare, parasutistii militari, pilotii, scafandrii de lupta, cei care au participat la misiuni de lupta in teatrele de operatii, pirotehnistii - era inerent sa nu sa se fi format un astfel de grup. Modalitatile de actiune ale grupului "ALPINIA" nu sunt cunoscute decat membrilor grupului, insa datele preliminare denota o foarte posibila riposta pe masura fostelor profesii (proteste-surpriza si radicalizate), recunoscut fiind faptul ca cei din "ALTE CONDITII", indiferent de specialitate, constituie elita operationala a armatei. Ceea ce este cert este ca nu doar 1/3 din membrii SCMD local se afla in situatia amintita, ci 1/3 din toti ofiterii din Curtea de Arges, acestia colaboreaza deja cu omologii lor aflati in aceeasi situatie in judet si in tara, formand un grup separat ca atitudine - de inteles, tinand cont de faptul ca de la 01.01.2012 diminuarile si penalitatile ii vor aduce pe multi sub limita de subzistenta.

Rezervisti aflati in situatii identice exista in toate orasele din tara, in special in cele unde exista/au existat garnizoane cu unitati de vanatori de munte, de parasutisti, de cercetasi prin parasutare, de marina militara si de aviatie. Pentru colaborarea cu Grupul "Alpinia" - adresa de contact este alpinia.grup@gmail.com.