
˝Crăciun Fericit˝ şi cele mai calde urări de bine cu ocazia sărbătorilor de iarnă - tuturor membrilor filialei, precum şi tuturor rezerviştilor din Armata României!
LA MULŢI ANI!
Honor et Patria! Vae victis!
IN ATENTIA TUTUROR MEMBRILOR SCMD
N O T I F I C A R E
(Text în original AICI)
1. Situaţia filialei. De la data înfiinţării efective s-a constatat o creştere uşoară dar constantă a numărului de membri. Ca element de noutate, filiala are noi membri proveniţi prin transfer de la alte filiale. Un alt element de noutate: după cum se cunoaşte, filiala a fost înfiinţată din rezervişti provenind doar din M.Ap.N., deci cu o singură secţiune. La această dată, în afara de secţiunea M.Ap.N., filiala are şi o a 2-a secţiune formată din cadre militare în rezervă şi în retragere provenind din M.A.I.. Biroul Operativ îi felicită pe colegii din M.A.I. şi le urează ˝Bun Venit˝! Biroul Operativ s-a autosesizat de necesitatea reprezentării distincte în birou a cadrelor provenind din M.A.I. - urmând ca această problemă să fie rezolvată în cel mai scurt timp.
2. Acţiunile filialei pe data de 1 Decembrie. Membri filialei au participat la evenimentele şi festivităţile organizate cu prilejul Zilei Naţionale a României. O delegatie a filialei, formată din Cpt.cdor.av. (r) Borovină Constantin şi Mr. (r) Vărzaru Nicuşor-Cătălin a depus în numele membrilor acesteia o coroană la Cimitirul Eroilor din localitate, în amintirea eroilor războiului de întregire si a martirilor cauzei naţionale. Cu această ocazie - Filiala S.C.M.D. Curtea de Argeş a devenit cunoscută tuturor oficialităţilor din oraş, apariţia filialei în viaţa oraşului fiind recepţionată cu simpatie.
3. Concluzii şi recomandări privind recalcularea pensiilor militare.
Concluzii: sunt aceleaşi ca la şedinţa precedentă. Esenţa constă în faptul că M.Ap.N. şi celelalte ministere care au în evidenţă rezervişti, au încercat 2 stratageme simple în scopul ˝pasării˝ răspunderii diminuării pensiei către rezervişti:
- să ne determine să înaintăm noi o cerere, responsabilitatea pt. diminuarea pensiilor fiindu-ne ulterior transmisă nouă (rezultă clar din formularea de pe cererea stas - ˝în vederea recalculării pensiei în condiţiile Legii nr. 119/2010˝);
- să ne determine să ne asumăm noi răspunderea datelor din adeverinţă, responsabilitatea pt. perioadele lipsă şi inexactităţile din acestea, fiindu-ne ulterior transmisă tot nouă (rezultă din aceeasi formulare mentionata anterior combinată cu omisiunea responsabilităţii structurilor emitente faţă de datele din adeverinţe);
Recomandări: rezultă din concluzii. Sunt 2 posibilităţi de a combate stratagemele utilizate de M.Ap.N:
- neexpedierea cererii de recalculare, este cea mai eficientă formă;
- neexpedierea cererii prin intermediul CM (care nu a pemis modificarea formatului acesteia) - ci de la domiciliu, în format personalizat din care să rezulte clar că nu este o cerere de recalculare, ci o simplă expediţie de date şi documente/adeverinţe, fiind decizia M.Ap.N. ce face cu acestea (este eliminată astfel ˝ameninţarea˝ adresată pe diverse căi acelor cadre care nu expediază afeverinţele - că li se va recalcula pensia pe baza salariilor medii pe economie şi nu există nici cerere), este de asemenea o formă viabilă;
5. Cooperarea cu alte organizaţii de rezervişti. În ultima perioadă de timp, cooperarea cu alte organizaţii de rezervişti este apreciată ca fiind deosebit de bună. De menţionat că filiala are membri care fac parte simultan şi din alte organizaţii de rezervişti, neexistând nicio incompatibilitate. În această problemă legată de diminuarea pensiilor militarilor, cadre care nu aparţin S.C.M.D. şi-au anunţat disponibilitatea de ne sprijini efectiv la viitoarele mitinguri.
4. Probleme organizatorice privind desfăşurarea acţiunilor sindicale. Biroul Operativ a stabilit ca în cel mai scurt, prin consultare cu fiecare membru al filialei şi ţinând cont de faptul ca filiala face parte dintr-un organism sindical, să adopte un mod de organizare care să permită participarea filialei la acţiuni sindicale ˝pe teren˝ când acest fapt se va impune (analiza situaţiei ca urmare a recalculării/diminuării pensiilor indică iminent acest tip de acţiuni). Principiul de bază este acela ca fiecare membru al filialei să facă parte dintr-unul din modulele standard specifice acţiunilor sindicale (şi nu numai - ci şi acţiunilor militare), respectiv: comandă, acţiune ˝pe teren˝ şi suport logistic (permanenţă, comunicaţii, transport etc.).
5. Diverse. Au fost întocmite şi expediate la Comitetul Director al S.C.M.D. Bucuresti, tabelele cu semnăturile necesare reprezentării în justiţie a cadrelor militare de către de către dl. Col. (r) Mircea Dogaru. Întrucât au apărut cereri ˝de ultim moment˝ parvenite ulterior datei de expediere se vor întocmi tabele-anexă şi vor fi expediate până la data limită de 30.12.2010.
La CM Argeş, spre deosebire de instituţiile similare din alte judete (de ex. Timiş), cadrelor militare în rezerva si în retragere care au fost chemate sa isi ridice adeverintele de venituri si au dorit să trimita si cererile de recalculare către Secţia Pensii Militare prin intermediul CM - li s-a interzis în mod cu totul abuziv (încălcarea dreptului la liberă exprimare), să înscrie vreo menţiune pe acestea cu privire la faptul că nu sunt de acord cu recalcularea în Baza L. 119/2010 sau că îşi rezervă dreptul de a acţiona statul şi M.Ap.N. în justiţie - fapt pentru care mare parte dintre rezervişti nu au înaintat nicio cerere prin intermediul CM şi-au luat adeverinţele acasă sau nu le-au ridicat, fiindu-le expediate ulterior de către CM la domiciliu.
Altfel au apărut 2 situaţii distincte:
- rezervişti care au adeverinţele la domiciliu şi nu le expediază către Secţia Pensii Militare, întrucât - pe bună dreptate - este responsabilitatea M.Ap.N. de a le obţine, nu a rezerviştilor - paradoxal fiind şi faptul că adeverinţele provin din arhivele M.Ap.N. Pe de altă parte - este cunoscut faptul că sistemul informatizat al M.Ap.N. este interconectat, prin urmare nici nu este necesar ca rezerviştii să expedieze documente (adeverinţe) la care oricum DFC şi Secţia Pensii Militare au acces instantaneu.
- rezervişti care au optat să expedieze adeverinţele de la domiciliu, dar în format personalizat din care să rezulte clar că nu înaintează o cerere de recalculare, ci efectuează o simplă expediţie de date şi documente. Astfel, nu mai există cerere de recalculare, ci o notificare şi este îndeplinită şi condiţia ca recalcularea să nu fie efectuată pe baza salariilor medii, ci a veniturilor din adeverinţe. Prin urmare, în lipsa oricărei cereri de recalculare, având adeverinţele şi celelalte date - Secţia Pensii Militare – este obligată să dea curs recalculării pe baza veniturilor din adeverinţe şi nu a salariilor medii.
În sprijinul, celei de-a 2-a categorii, Biroul Operativ al Filialei recomandă un model de cerere în format propriu (adaptat pt. rezervistii din M.Ap.N.) care poate fi primit şi pe e-mail de la orice membru al filialei. Paragrafele evidentiate cu culoarea rosie - sunt cerintele minime si suficiente din care rezultă ca cererea nu este o cerere de recalculare propriu-zisă, datele şi documente sunt expediate în volum complet şi rezerviştii nu îşi asumă răspunderea pt. exactitatea datelor din adeverinţe.
(Faţă)
Directorului Casei de Pensii a Ministerului Apărării Naţionale
Subsemnatul(a) __________________________________________,
__________________________(gradul, numele, iniţiala tatălui şi prenumele)
domiciliat(ă) în _______________________________________________,
______________________(se menţionează adresa celui în cauză)
telefon ________________, pensionar militar în plată la________________, trecut în rezervă/încetat activitatea la data de ________________________, vă înaintez datele şi documentele necesare completării dosarului meu de pensie din evidenţa instituţiei conduse de dvs., după cum urmează:
________________________ __ (se trece numărul deciziei/data emiterii)
- numărul mandatului de plată a pensiei _________________________,
- codul numeric personal __________________________________,
- unitatea militară din care am trecut în rezervă ___________________
din localitatea __________________________________________.
Anexez în original următoarele documente – adeverinţe:
- Adeverinţa Nr. W/235 din data de 17.11.2010, asupra căreia am menţiunile precizate pe verso;
- ____________________________________________________;
- ____________________________________________________;
Prezenta nu constituie cerere de recalculare în temeiul Legii nr. 119/2010.
Menţionez în mod explicit că eu nu solicit şi nu sunt de acord cu diminuarea/anularea/modificarea în dezavantajul meu a dreptului la pensie militară obţinut legal (prin Legea nr. 80/1995 şi Legea nr. 164/2001), o eventuală diminuare a cuantumului pensiei precum şi încadrarea drepturilor mele de pensionare retroactiv condiţiilor generate într-o altă legislaţie fiind o decizie unilaterală a statului român, fapt pentru care îmi rezerv dreptul de a apela la instanţele de judecată competente. Acelaşi drept mi-l rezerv şi în cazul relaţiei cu M.Ap.N. pt. încălcarea de către instituţie a prevederilor Contractului privind exercitarea profesiei de cadru militar în activitate – pct. 3, dreptul la pensie militară fiind generat şi de condiţiile contractuale pentru perioada în care am fost în activitate. (Notă: acest tip de contract a fost încheiat începând cu anii 2001- 2002, menţiunile despre acesta nu se înscriu de către cadrele militare care nu au certitudinea că au încheiat un astfel de contract).
Data _____________________________________Semnătura
__________________ (Verso)
Menţiuni asupra datelor din adeverinţa Nr. W/235
din 17.11.2010 eliberată de U.M. 02462 Piteşti
____Nu am posibilitatea să confirm sau să infirm corectitudinea datelor înscrise în adeverinţă, acest lucru constituind responsabilitatea structurilor emitente.
Alte date
Prezenta notificare conţine 1 (una) filă şi are anexate următoarele documente:
- adeverinţa de venituri Nr. W/235 din 17.10.2010 eliberată de U.M. 02462 Piteşti cu 5 (cinci) file;
- 1 (una) copie după cartea de identitate;
- 1 (una) copie după decizia de pensie;
- 1 (una) copie după talonul de plată a pensiei;
Data ___________________________________________Semnătura
Diverse:
- Contractul privind exercitarea profesiei de cadru militar în activitate este avizat juridic de M.Ap.N. şi a fost încheiat între M.Ap.N. (prin comandanţii de structuri) şi cadrele militare începând cu anii 2001-2002, la pct. 3 fiind precizat că ˝părţile au drepturile şi obligaţiile prevăzute de reglementările legale în vigoare˝. În baza art. 11/Legea 80-1995, pensia militară este un drept şi este câştigat exact în condiţiile ˝reglementărilor în vigoare˝ pe perioda derulării contractului, deci în condiţii contractuale şi generat de acestea. Exemplarul 2 a fost înmânat cadrelor militare, exemplarul 1 fiind în memoriul original (menţiunea că exemplarul 1 este în memoriul original este înscrisă şi pe exemplarul 2 înmânat cadrelor militare).
Şi înainte de 2001-2002 au existat contracte cu conţinut asemănător încheiate pe durata de un an sau contractul încheiat la începutul carierei militare, însă nu avem posibilitatea să oferim date concrete despre prevederile acestora.
- Pe lângă adeverinţe, se vor anexa o copie a mandatului (talonului) de plată a pensiei, o copie a cărţii/buletinului de identitate şi o copie după decizia de pensionare. Se completează obligatoriu toate datele. La formularea ˝pensionar militar în plată la ...˝ se înscrie judeţul în raza căruia rezerviştii se află în evidenţa militară , de ex. ˝Jud Argeş˝.
- Expediţia cererii: prin scrisoare cu valoare (costă cca. 5 lei) sau recomandată cu confirmare de primire, la următoarea adresă:
MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
DIRECŢIA FINANCIAR-CONTABILĂ
SECŢIA PENSII MILITARE
Str. INTRAREA DRUMUL TABEREI, Nr. 7-9, O.P. 66, SECTOR 6, BUCUREŞTI
(tel. 0213195858, int. 2837)
- înainte de expediere, este recomandat de a se face la notariat o copie legalizată după adeverinţe, care să rămână asupra rezerviştilor;
- cererea nu trebuie să fie înscrisă neapărat pe o singură filă, deşi o singură filă faţă-verso e suficientă în cele mai multe cazuri;
- referitor la lipsa unor perioade de cotizare din adeverinţe, acest lucru trebuie menţionat distinct, inclusiv demersurile realizate, pe verso, după modelul prezentat. (Acele menţiuni legate de perioadele lipsă pot deveni foarte utile, întrucât trebuie ţinut cont de faptul că odată expediate cererea şi adeverinţele cu perioade lipsă, indiferent că se realizează prin CMJ sau personal - foarte greu se va realiza o corectare ulterioară, fiind de asemenea posibil ca pt. acele perioade să nu mai fie emise niciodată adeverinţe - răspunderea pentru perioadele lipsă fiind a M.Ap.N. - nu a rezerviştilor).
- tot pe verso, la finalul menţiunilor despre adeverinţe se recomandă să fie menţionată următoarea formulare: ˝Nu am posibilitatea să confirm sau infirm corectitudinea datelor înscrise în adeverinţă(e), acest lucru constituind responsabilitatea structurilor emitente˝.
Mult succes!
Pensionarii militari din Constanţa ameninţă cu acţiuni ample de protest şi sunt decişi să dea în judecată Guvernul României. Foştii angajaţi ai Armatei sunt nemulţumiţi de hotărârea Executivului privind recalcularea pensiilor acestora într-un timp foarte scurt, perioadă în care au fost semnalate o serie de neconcordanţe la eliberarea adeverinţelor eliberate de Arhivele Naţionale. Lucrătorii Centrului Militar Zonal (CMZ) Constanţa trebuie să soluţioneze aproximativ 6.000 de cereri, iar până pe data de 6 decembrie au fost verificate doar 2.300 de situaţii. Precizăm faptul că termenul-limită de finalizare a acestei operaţiuni de la nivel local este 10 decembrie, iar toată acţiunea a debutat pe 23 noiembrie 2010. Problema este că militarilor le lipsesc perioade importante de muncă, conform datelor din adeverinţe. Din cele 2.300 de cereri de la Constanţa, una singură este fără greşeală pe întreaga perioadă de salarizare. Unui pensionar îi lipsesc chiar şi 26 de ani de muncă.
Mai mult decât atât, pensionarii sunt îngrijoraţi de faptul că pentru perioadele lipsă în documente se va calcula pensia la salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna o diminuare a pensiilor cu 30% şi chiar cu 50%, în unele cazuri.
13 ani lipsă din activitate Colonelul Valentin Cozma a lucrat 35 de ani în Armată şi acum are 13 ani şi o lună lipsă în urma primirii adeverinţei privind veniturile sale lunare şi riscă să i se diminueze pensia, după recalcularea eronată din acte, cu o treime. „Am rămas stupefiat şi uimit pentru ceea ce am primit. În sinea mea, mă simt umilit şi jignit de Armata Română pentru faptul că am lucrat 35 de ani şi numai eu ştiu cum am lucrat, pentru că mi-am desfăşurat activitatea în unităţi de uscat şi aici activităţile sunt mai grele. Am trimis această adeverinţă Casei de Pensii a Ministerului Apărării Naţionale. Am făcut un raport către şeful Casei de Pensii a Ministerului Apărării Naţionale şi mi-am expus acolo toate motivele pentru care nu sunt de acord cu această recalculare de pensie", a spus colonelul pensionar.
Sindicaliştii constănţeni din cadrul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate solicită Ministerului Apărării Naţionale costurile acestei operaţiuni, de asemenea doresc elaborarea unui document care să reglementeze eliberarea adeverinţelor cu erori, modalitatea de recalculare, organele implicate şi termenele de rezolvare. În caz contrar, aceştia vor apela la justiţie.
„Solicităm demisia ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, demisia Şefului Marelui Stat Major, amiralul Gheorghe Marin, şi a doamnei general de brigadă Maria Lupu pentru modul incalificabil în care au coordonat activitatea de recalculare a pensiilor militare", a conchis preşedintele filialei Constanţa a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, col.(r) Remus Macovei.
Felicitări SCMD Constanţa! Suntem alături de voi!
În baza comunicatului Comitetului Director al SCMD, Biroul Operativ al Filialei Curtea de Argeş îi roagă pe toţi membrii filialei ca în perioada 6-15 decembrie, în fiecare zi de marţi şi joi (07, 09 şi 14 decembrie), între orele 16.00-18.00 să semneze cele 5 tabele prin care acordă drept de reprezentare Preşedintelui SCMD, dl. Col. (r) Mircea Dogaru în viitoarele acţiuni în instanţă, pe tema recalculării pensiilor militare.
Notificarea vizează şi persoanele care doresc să se înscrie în continuarea în S.C.M.D., bineînţeles - după îndeplinirea procedurii de înscriere. În acest caz - rugăm ca pt. operativitate, persoanele care doresc să adere în continuare la filială să deţină în momentul depunerii cererii - documentele complete (copie CI, copie talon pensie, 2 poze tip CI, suma de 120 lei reprezentând cotizaţia pt. 12 luni).
Vă readucem aminte că tabelele trebuie înaintate la sediul din Bucureşti până la data de 30.12.2010, de aceea Biroul Operativ îşi rezervă un timp rezonabil de verificare şi expediţie, ţinând cont că urmează şi sărbătorile de iarnă, dar şi posibile perturbări de trafic cauzate de condiţiile meteo - fapt pt. care am decis ca pe 15 decembrie acţiunea să fie finalizată.
Semnăturile sunt olografe, deci personale - nu sunt admise excepţii.
Mulţumim!
Cu stimă/Biroul Operativ al Filialei Curtea de Argeş
Cpt. Cdor. av. (r) Borovina Constantin - Presedinte
Telefon: 0736601037(Cosmote scurt-247)
E-mail: borovinac@yahoo.com
Lt. Col. (r) Cosoreci Danut - Vicepresedinte (organizare generala a filialei si coordonator in relatiile cu rezervistii proveniti din MApN)
Telefon: 0744683656
Col. (r) Marinescu Viorel - Vicepresedinte (Coordonator in relatiile cu rezervistii proveniti din MAI si din alte ministere)
Telefon: 0733681171
E-mail: viorel46mvm@yahoo.comMr. (r) Varzaru Nicusor-Catalin - Vicepresedinte (Coordonator activitati sindicale si de suport logistic), Telefon: 0726265808, E-mail:nickvarzaru@yahoo.com
Lt. Col. (r) Preda Daniel - Secretar
Telefon: 0744981233
E-mail: danial_auto@yahoo.com
Punt de lucru: Str. Despina Doamna, nr. 41.
Pot deveni membri ai SCMD cadrele militare disponibilizate, cadrele militare in rezerva si in retragere si vaduvele si urmasii cadrelor militare care au servit patria in: Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul de Protectie si Paza si alte structuri ale sistemului national de aparare. Cei interesati se pot adresa Birourilor Operative ale filialelor SCMD sau, daca in judetul de resedinta nu exista nici o filiala a SCMD, Comitetului Director al SCMD. Procedura de inscriere este prezentata aici. Contul bancar in lei pentru donatii si cotizatii:
BRD, Agentia Carol, RO41BRDE441SV79262374410
CUI : 26096263.