joi, 7 martie 2013

Rugam conducerea SCMD sa ofere explicatii asupra autenticitatii proiectului de lege care ii este atribuit!

Mai nou, circula 2 variante de proiecte de lege. Unul considerat ca fiind initiat de PNL, altul de SCMD. Ambele sunt  afisate de Revista on-line si tiparita a Sindicatului Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere. Ceea ce este derutant este ca in privinta celor cu pensii diminuate, ambele proiecte, deci si cel al SCMD, contin o cacealma de proportii la adresa celor cu pensii diminuate si care se traduce astfel:

1. Se reintregesc pensiile diminuate, insa reintregirea se acorda cu titlul de imprumut anticipat acordat de stat celor in cauza, imprumut care urmeaza sa fie recuperat gradual.

2. Imprumutul consta in faptul ca reintregirea pensiilor diminuate este doar aparenta. In realitate, statul urmeaza sa isi recupereze diferenta dintre cuantumul pensiei diminuate si cel al pensiei reintregite, prin neindexare cu rata inflatiei, indexarea reala raportata la cuantumul din luna decembrie 2010, incepand abia la sfarsitul finalizarii recuperarii imprumutului, proces care poate sa dureze si 10-15 ani in cazul unora. Cu alte cuvinte, pensiile reintregite nu vor fi indexate la valoarea in plata din luna decembrie 2010, ci la valoarea diminuata stabilita  de L. 119/2010, iar aceasta situatie va dura ani de zile pana cand indexarile acordate la valoarea pensiei diminuate stabilite  de L. 119/2010, vor depasi valoarea in plata din luna decembrie 2010. De exemplu, unui rezervist caruia i-a fost diminuata pensia cu 40%, acesta o va primi integral imediat ce va fi promulgata legea. Insa in anul 2014, daca toate pensiile se indexeaza cu 4% (rata presupusa a inflatiei), acesta nu va primi nicio indexare raportata la cuantumul din decembrie 2010. Si tot asa si in anii urmatori, ceea ce inseamna ca pensia respectivului raportata la valoarea in plata in luna decembrie 2010, va ramane "inghetata" prin neindexare cca. 10 ani. Statul isi va recupera astfel reintregirea de 40% care, in fapt, este un simplu imprumut cu rambursare prin neindexare cu rata inflatiei, nefiind nicidecum vorba de reintregire. 

3. In niciuna din variantele de proiecte, statul nu returneaza niciun leu pentru perioada 01.01.2012 si data intrarii in vigoare a legii, ceea ce inseamna ca nu doar politicenii ignora cauza celor 26 500 de rezervisti cu pensii diminuate, ci si CD al SCMD care si-ai dat avizul pentru propriul proiect.

Proiectul inaintat de SCMD, desi pare neverosimil dupa modul extrem de superficial in care trateaza problema rezervistilor cu pensii diminuate, este afisat de Revista on-line si tiparita a Sindicatului Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere. E dezvaluit de dl. Rinciog D-tru care afirma in data de 7 martie 2013, orele 14.30 ca proiectul este varianta oficiala inaintata de catre SCMD: "Acum, la Parlament, se afla o delegatie a SCMD care discuta cu dl. deputat Ion Mocioalca, presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, cel care are insarcinare de la USL sa coordoneze toata acesta actiune."

In aceste conditii, rugam conducerea SCMD sa ofere explicatii asupra autenticitatii proiectului de lege care ii este atribuit, eventual cine sunt cei cu nume si prenume din partea SCMD care au avizat un astfel de proiect. Precizarile sunt necesare, intrucat daca proiectul este real, lucrurile capata deja o alta turnura, in sensul ca rezervistii cu pensii diminuate trebuie sa ne vedem de propria noastra cale, in afara SCMD!

Olescu G. (membru intr-o filiala in care majoritatea avem pensiile diminuate)