
˝Crăciun Fericit˝ şi cele mai calde urări de bine cu ocazia sărbătorilor de iarnă - tuturor membrilor filialei, precum şi tuturor rezerviştilor din Armata României!
LA MULŢI ANI!
Honor et Patria! Vae victis!
IN ATENTIA TUTUROR MEMBRILOR SCMD
N O T I F I C A R E
(Text în original AICI)
1. Situaţia filialei. De la data înfiinţării efective s-a constatat o creştere uşoară dar constantă a numărului de membri. Ca element de noutate, filiala are noi membri proveniţi prin transfer de la alte filiale. Un alt element de noutate: după cum se cunoaşte, filiala a fost înfiinţată din rezervişti provenind doar din M.Ap.N., deci cu o singură secţiune. La această dată, în afara de secţiunea M.Ap.N., filiala are şi o a 2-a secţiune formată din cadre militare în rezervă şi în retragere provenind din M.A.I.. Biroul Operativ îi felicită pe colegii din M.A.I. şi le urează ˝Bun Venit˝! Biroul Operativ s-a autosesizat de necesitatea reprezentării distincte în birou a cadrelor provenind din M.A.I. - urmând ca această problemă să fie rezolvată în cel mai scurt timp.
2. Acţiunile filialei pe data de 1 Decembrie. Membri filialei au participat la evenimentele şi festivităţile organizate cu prilejul Zilei Naţionale a României. O delegatie a filialei, formată din Cpt.cdor.av. (r) Borovină Constantin şi Mr. (r) Vărzaru Nicuşor-Cătălin a depus în numele membrilor acesteia o coroană la Cimitirul Eroilor din localitate, în amintirea eroilor războiului de întregire si a martirilor cauzei naţionale. Cu această ocazie - Filiala S.C.M.D. Curtea de Argeş a devenit cunoscută tuturor oficialităţilor din oraş, apariţia filialei în viaţa oraşului fiind recepţionată cu simpatie.
3. Concluzii şi recomandări privind recalcularea pensiilor militare.
Concluzii: sunt aceleaşi ca la şedinţa precedentă. Esenţa constă în faptul că M.Ap.N. şi celelalte ministere care au în evidenţă rezervişti, au încercat 2 stratageme simple în scopul ˝pasării˝ răspunderii diminuării pensiei către rezervişti:
- să ne determine să înaintăm noi o cerere, responsabilitatea pt. diminuarea pensiilor fiindu-ne ulterior transmisă nouă (rezultă clar din formularea de pe cererea stas - ˝în vederea recalculării pensiei în condiţiile Legii nr. 119/2010˝);
- să ne determine să ne asumăm noi răspunderea datelor din adeverinţă, responsabilitatea pt. perioadele lipsă şi inexactităţile din acestea, fiindu-ne ulterior transmisă tot nouă (rezultă din aceeasi formulare mentionata anterior combinată cu omisiunea responsabilităţii structurilor emitente faţă de datele din adeverinţe);
Recomandări: rezultă din concluzii. Sunt 2 posibilităţi de a combate stratagemele utilizate de M.Ap.N:
- neexpedierea cererii de recalculare, este cea mai eficientă formă;
- neexpedierea cererii prin intermediul CM (care nu a pemis modificarea formatului acesteia) - ci de la domiciliu, în format personalizat din care să rezulte clar că nu este o cerere de recalculare, ci o simplă expediţie de date şi documente/adeverinţe, fiind decizia M.Ap.N. ce face cu acestea (este eliminată astfel ˝ameninţarea˝ adresată pe diverse căi acelor cadre care nu expediază afeverinţele - că li se va recalcula pensia pe baza salariilor medii pe economie şi nu există nici cerere), este de asemenea o formă viabilă;
5. Cooperarea cu alte organizaţii de rezervişti. În ultima perioadă de timp, cooperarea cu alte organizaţii de rezervişti este apreciată ca fiind deosebit de bună. De menţionat că filiala are membri care fac parte simultan şi din alte organizaţii de rezervişti, neexistând nicio incompatibilitate. În această problemă legată de diminuarea pensiilor militarilor, cadre care nu aparţin S.C.M.D. şi-au anunţat disponibilitatea de ne sprijini efectiv la viitoarele mitinguri.
4. Probleme organizatorice privind desfăşurarea acţiunilor sindicale. Biroul Operativ a stabilit ca în cel mai scurt, prin consultare cu fiecare membru al filialei şi ţinând cont de faptul ca filiala face parte dintr-un organism sindical, să adopte un mod de organizare care să permită participarea filialei la acţiuni sindicale ˝pe teren˝ când acest fapt se va impune (analiza situaţiei ca urmare a recalculării/diminuării pensiilor indică iminent acest tip de acţiuni). Principiul de bază este acela ca fiecare membru al filialei să facă parte dintr-unul din modulele standard specifice acţiunilor sindicale (şi nu numai - ci şi acţiunilor militare), respectiv: comandă, acţiune ˝pe teren˝ şi suport logistic (permanenţă, comunicaţii, transport etc.).
5. Diverse. Au fost întocmite şi expediate la Comitetul Director al S.C.M.D. Bucuresti, tabelele cu semnăturile necesare reprezentării în justiţie a cadrelor militare de către de către dl. Col. (r) Mircea Dogaru. Întrucât au apărut cereri ˝de ultim moment˝ parvenite ulterior datei de expediere se vor întocmi tabele-anexă şi vor fi expediate până la data limită de 30.12.2010.
La CM Argeş, spre deosebire de instituţiile similare din alte judete (de ex. Timiş), cadrelor militare în rezerva si în retragere care au fost chemate sa isi ridice adeverintele de venituri si au dorit să trimita si cererile de recalculare către Secţia Pensii Militare prin intermediul CM - li s-a interzis în mod cu totul abuziv (încălcarea dreptului la liberă exprimare), să înscrie vreo menţiune pe acestea cu privire la faptul că nu sunt de acord cu recalcularea în Baza L. 119/2010 sau că îşi rezervă dreptul de a acţiona statul şi M.Ap.N. în justiţie - fapt pentru care mare parte dintre rezervişti nu au înaintat nicio cerere prin intermediul CM şi-au luat adeverinţele acasă sau nu le-au ridicat, fiindu-le expediate ulterior de către CM la domiciliu.
Altfel au apărut 2 situaţii distincte:
- rezervişti care au adeverinţele la domiciliu şi nu le expediază către Secţia Pensii Militare, întrucât - pe bună dreptate - este responsabilitatea M.Ap.N. de a le obţine, nu a rezerviştilor - paradoxal fiind şi faptul că adeverinţele provin din arhivele M.Ap.N. Pe de altă parte - este cunoscut faptul că sistemul informatizat al M.Ap.N. este interconectat, prin urmare nici nu este necesar ca rezerviştii să expedieze documente (adeverinţe) la care oricum DFC şi Secţia Pensii Militare au acces instantaneu.
- rezervişti care au optat să expedieze adeverinţele de la domiciliu, dar în format personalizat din care să rezulte clar că nu înaintează o cerere de recalculare, ci efectuează o simplă expediţie de date şi documente. Astfel, nu mai există cerere de recalculare, ci o notificare şi este îndeplinită şi condiţia ca recalcularea să nu fie efectuată pe baza salariilor medii, ci a veniturilor din adeverinţe. Prin urmare, în lipsa oricărei cereri de recalculare, având adeverinţele şi celelalte date - Secţia Pensii Militare – este obligată să dea curs recalculării pe baza veniturilor din adeverinţe şi nu a salariilor medii.
În sprijinul, celei de-a 2-a categorii, Biroul Operativ al Filialei recomandă un model de cerere în format propriu (adaptat pt. rezervistii din M.Ap.N.) care poate fi primit şi pe e-mail de la orice membru al filialei. Paragrafele evidentiate cu culoarea rosie - sunt cerintele minime si suficiente din care rezultă ca cererea nu este o cerere de recalculare propriu-zisă, datele şi documente sunt expediate în volum complet şi rezerviştii nu îşi asumă răspunderea pt. exactitatea datelor din adeverinţe.
(Faţă)
Directorului Casei de Pensii a Ministerului Apărării Naţionale
Subsemnatul(a) __________________________________________,
__________________________(gradul, numele, iniţiala tatălui şi prenumele)
domiciliat(ă) în _______________________________________________,
______________________(se menţionează adresa celui în cauză)
telefon ________________, pensionar militar în plată la________________, trecut în rezervă/încetat activitatea la data de ________________________, vă înaintez datele şi documentele necesare completării dosarului meu de pensie din evidenţa instituţiei conduse de dvs., după cum urmează:
________________________ __ (se trece numărul deciziei/data emiterii)
- numărul mandatului de plată a pensiei _________________________,
- codul numeric personal __________________________________,
- unitatea militară din care am trecut în rezervă ___________________
din localitatea __________________________________________.
Anexez în original următoarele documente – adeverinţe:
- Adeverinţa Nr. W/235 din data de 17.11.2010, asupra căreia am menţiunile precizate pe verso;
- ____________________________________________________;
- ____________________________________________________;
Prezenta nu constituie cerere de recalculare în temeiul Legii nr. 119/2010.
Menţionez în mod explicit că eu nu solicit şi nu sunt de acord cu diminuarea/anularea/modificarea în dezavantajul meu a dreptului la pensie militară obţinut legal (prin Legea nr. 80/1995 şi Legea nr. 164/2001), o eventuală diminuare a cuantumului pensiei precum şi încadrarea drepturilor mele de pensionare retroactiv condiţiilor generate într-o altă legislaţie fiind o decizie unilaterală a statului român, fapt pentru care îmi rezerv dreptul de a apela la instanţele de judecată competente. Acelaşi drept mi-l rezerv şi în cazul relaţiei cu M.Ap.N. pt. încălcarea de către instituţie a prevederilor Contractului privind exercitarea profesiei de cadru militar în activitate – pct. 3, dreptul la pensie militară fiind generat şi de condiţiile contractuale pentru perioada în care am fost în activitate. (Notă: acest tip de contract a fost încheiat începând cu anii 2001- 2002, menţiunile despre acesta nu se înscriu de către cadrele militare care nu au certitudinea că au încheiat un astfel de contract).
Data _____________________________________Semnătura
__________________ (Verso)
Menţiuni asupra datelor din adeverinţa Nr. W/235
din 17.11.2010 eliberată de U.M. 02462 Piteşti
____Nu am posibilitatea să confirm sau să infirm corectitudinea datelor înscrise în adeverinţă, acest lucru constituind responsabilitatea structurilor emitente.
Alte date
Prezenta notificare conţine 1 (una) filă şi are anexate următoarele documente:
- adeverinţa de venituri Nr. W/235 din 17.10.2010 eliberată de U.M. 02462 Piteşti cu 5 (cinci) file;
- 1 (una) copie după cartea de identitate;
- 1 (una) copie după decizia de pensie;
- 1 (una) copie după talonul de plată a pensiei;
Data ___________________________________________Semnătura
Diverse:
- Contractul privind exercitarea profesiei de cadru militar în activitate este avizat juridic de M.Ap.N. şi a fost încheiat între M.Ap.N. (prin comandanţii de structuri) şi cadrele militare începând cu anii 2001-2002, la pct. 3 fiind precizat că ˝părţile au drepturile şi obligaţiile prevăzute de reglementările legale în vigoare˝. În baza art. 11/Legea 80-1995, pensia militară este un drept şi este câştigat exact în condiţiile ˝reglementărilor în vigoare˝ pe perioda derulării contractului, deci în condiţii contractuale şi generat de acestea. Exemplarul 2 a fost înmânat cadrelor militare, exemplarul 1 fiind în memoriul original (menţiunea că exemplarul 1 este în memoriul original este înscrisă şi pe exemplarul 2 înmânat cadrelor militare).
Şi înainte de 2001-2002 au existat contracte cu conţinut asemănător încheiate pe durata de un an sau contractul încheiat la începutul carierei militare, însă nu avem posibilitatea să oferim date concrete despre prevederile acestora.
- Pe lângă adeverinţe, se vor anexa o copie a mandatului (talonului) de plată a pensiei, o copie a cărţii/buletinului de identitate şi o copie după decizia de pensionare. Se completează obligatoriu toate datele. La formularea ˝pensionar militar în plată la ...˝ se înscrie judeţul în raza căruia rezerviştii se află în evidenţa militară , de ex. ˝Jud Argeş˝.
- Expediţia cererii: prin scrisoare cu valoare (costă cca. 5 lei) sau recomandată cu confirmare de primire, la următoarea adresă:
MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
DIRECŢIA FINANCIAR-CONTABILĂ
SECŢIA PENSII MILITARE
Str. INTRAREA DRUMUL TABEREI, Nr. 7-9, O.P. 66, SECTOR 6, BUCUREŞTI
(tel. 0213195858, int. 2837)
- înainte de expediere, este recomandat de a se face la notariat o copie legalizată după adeverinţe, care să rămână asupra rezerviştilor;
- cererea nu trebuie să fie înscrisă neapărat pe o singură filă, deşi o singură filă faţă-verso e suficientă în cele mai multe cazuri;
- referitor la lipsa unor perioade de cotizare din adeverinţe, acest lucru trebuie menţionat distinct, inclusiv demersurile realizate, pe verso, după modelul prezentat. (Acele menţiuni legate de perioadele lipsă pot deveni foarte utile, întrucât trebuie ţinut cont de faptul că odată expediate cererea şi adeverinţele cu perioade lipsă, indiferent că se realizează prin CMJ sau personal - foarte greu se va realiza o corectare ulterioară, fiind de asemenea posibil ca pt. acele perioade să nu mai fie emise niciodată adeverinţe - răspunderea pentru perioadele lipsă fiind a M.Ap.N. - nu a rezerviştilor).
- tot pe verso, la finalul menţiunilor despre adeverinţe se recomandă să fie menţionată următoarea formulare: ˝Nu am posibilitatea să confirm sau infirm corectitudinea datelor înscrise în adeverinţă(e), acest lucru constituind responsabilitatea structurilor emitente˝.
Mult succes!
Pensionarii militari din Constanţa ameninţă cu acţiuni ample de protest şi sunt decişi să dea în judecată Guvernul României. Foştii angajaţi ai Armatei sunt nemulţumiţi de hotărârea Executivului privind recalcularea pensiilor acestora într-un timp foarte scurt, perioadă în care au fost semnalate o serie de neconcordanţe la eliberarea adeverinţelor eliberate de Arhivele Naţionale. Lucrătorii Centrului Militar Zonal (CMZ) Constanţa trebuie să soluţioneze aproximativ 6.000 de cereri, iar până pe data de 6 decembrie au fost verificate doar 2.300 de situaţii. Precizăm faptul că termenul-limită de finalizare a acestei operaţiuni de la nivel local este 10 decembrie, iar toată acţiunea a debutat pe 23 noiembrie 2010. Problema este că militarilor le lipsesc perioade importante de muncă, conform datelor din adeverinţe. Din cele 2.300 de cereri de la Constanţa, una singură este fără greşeală pe întreaga perioadă de salarizare. Unui pensionar îi lipsesc chiar şi 26 de ani de muncă.
Mai mult decât atât, pensionarii sunt îngrijoraţi de faptul că pentru perioadele lipsă în documente se va calcula pensia la salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna o diminuare a pensiilor cu 30% şi chiar cu 50%, în unele cazuri.
13 ani lipsă din activitate Colonelul Valentin Cozma a lucrat 35 de ani în Armată şi acum are 13 ani şi o lună lipsă în urma primirii adeverinţei privind veniturile sale lunare şi riscă să i se diminueze pensia, după recalcularea eronată din acte, cu o treime. „Am rămas stupefiat şi uimit pentru ceea ce am primit. În sinea mea, mă simt umilit şi jignit de Armata Română pentru faptul că am lucrat 35 de ani şi numai eu ştiu cum am lucrat, pentru că mi-am desfăşurat activitatea în unităţi de uscat şi aici activităţile sunt mai grele. Am trimis această adeverinţă Casei de Pensii a Ministerului Apărării Naţionale. Am făcut un raport către şeful Casei de Pensii a Ministerului Apărării Naţionale şi mi-am expus acolo toate motivele pentru care nu sunt de acord cu această recalculare de pensie", a spus colonelul pensionar.
Sindicaliştii constănţeni din cadrul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate solicită Ministerului Apărării Naţionale costurile acestei operaţiuni, de asemenea doresc elaborarea unui document care să reglementeze eliberarea adeverinţelor cu erori, modalitatea de recalculare, organele implicate şi termenele de rezolvare. În caz contrar, aceştia vor apela la justiţie.
„Solicităm demisia ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, demisia Şefului Marelui Stat Major, amiralul Gheorghe Marin, şi a doamnei general de brigadă Maria Lupu pentru modul incalificabil în care au coordonat activitatea de recalculare a pensiilor militare", a conchis preşedintele filialei Constanţa a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, col.(r) Remus Macovei.
Felicitări SCMD Constanţa! Suntem alături de voi!
În baza comunicatului Comitetului Director al SCMD, Biroul Operativ al Filialei Curtea de Argeş îi roagă pe toţi membrii filialei ca în perioada 6-15 decembrie, în fiecare zi de marţi şi joi (07, 09 şi 14 decembrie), între orele 16.00-18.00 să semneze cele 5 tabele prin care acordă drept de reprezentare Preşedintelui SCMD, dl. Col. (r) Mircea Dogaru în viitoarele acţiuni în instanţă, pe tema recalculării pensiilor militare.
Notificarea vizează şi persoanele care doresc să se înscrie în continuarea în S.C.M.D., bineînţeles - după îndeplinirea procedurii de înscriere. În acest caz - rugăm ca pt. operativitate, persoanele care doresc să adere în continuare la filială să deţină în momentul depunerii cererii - documentele complete (copie CI, copie talon pensie, 2 poze tip CI, suma de 120 lei reprezentând cotizaţia pt. 12 luni).
Vă readucem aminte că tabelele trebuie înaintate la sediul din Bucureşti până la data de 30.12.2010, de aceea Biroul Operativ îşi rezervă un timp rezonabil de verificare şi expediţie, ţinând cont că urmează şi sărbătorile de iarnă, dar şi posibile perturbări de trafic cauzate de condiţiile meteo - fapt pt. care am decis ca pe 15 decembrie acţiunea să fie finalizată.
Semnăturile sunt olografe, deci personale - nu sunt admise excepţii.
Mulţumim!
Cu stimă/Biroul Operativ al Filialei Curtea de Argeş
Biroul Operativ recomandă tuturor membrilor filialei şi tuturor rezerviştilor din localitate să lectureze cu atenţie ˝Concluziile scrise depuse de catre domnul avocat, Col. just. (r) Viorel Iepure in procesul de anulare a HG 735/2010˝ şi care exprimă într-un mod deosebit de clar, încălcarea unor drepturi fundamentale ale noastre de către statul român prin procesul de recalculare a pensiilor militare.
În aceste Concluzii se regăsesc pas cu pas şi constatările şi recomandările Biroul Operativ- Filiala Curtea de Argeş. O lecturare atentă a acestora (HG 735/2010, fiind deja anulată în instanţă în ceea ce priveşte pct. 2,6 şi 10 - exact cele care ne vizează) poate determina pe fiecare rezervist în parte, să ia decizii în perfectă cunoştinţă de cauză privind drepturile ce îi sunt încălcate prin recalcularea pensiilor militare, dar şi asupra tertipurilor folosite de stat prin care ni se solicită să ne diminuăm noi înşine pensiile, la cererea şi prin semnătura noastră - o stratagemă simplă folosite de regimuri totalitare ce creează aparenţe de democraţie, provenită din vechile şcoli bolşevice.
Temerea principală a Biroului Operativ este următoarea: pt. rezerviştii care sub presiunea şantajului de ale fi diminuate pensiile (fără a li se oferi nicio garanţie că dacă procedează aşa oricum nu le vor fi diminuate) şi-au cerut ei înşişi recalcularea şi vor fi nemultumiti ulterior, li se va răspunde franc: ˝Dvs. aţi cerut şi aţi şi semnat, ce vină avem noi?˝.
Principalele extrase:
1) În Legea nr.119/2010 (art.4 al.1) se dispune doar că ”recalcularea pensiilor prevăzute la art. 1 se realizează de către instituţiile în evidenţa cărora se află persoanele beneficiare…”, fără a se institui vreo obligaţie în acest sens în sarcina pensionarilor militari.
2) Nimeni nu poate fi obligat să contribuie în vreun fel la diminuarea unui drept al său, dobândit în mod legal.
3) Pe lângă obligarea de a solicita documentele doveditoare, al.2 impune şi conţinutul cererilor, nelăsând solicitanţilor posibilitatea de a le formula aşa cum doresc, de a-şi exprima dezacordul față de eventualitatea (în fapt, în cazul cvasitotalităţii pensionarilor militari, certitudinea) diminuării pensiei.
4) Legea nr.119/2010 nu prevede obligarea pensionarilor militari de a-şi depune documentele doveditoare la structurile de pensii.
5) Pe lângă faptul că instituirea acestei obligaţii este nelegală, ea este şi inutilă din punct de vedere al operativităţii procesului de recalculare, întrucât organele însărcinate cu centralizarea datelor din statele de plată pot trimite aceste date direct la structurile de pensii. Din moment ce organele statului au hotărât diminuarea unui drept, tot ele trebuie să-şi asume întreaga răspundere pentru operativitatea și corectitudinea activităţilor necesare punerii în aplicare a acestei măsuri.
6) Dispoziţia din art.2 al.7 (ca şi cele din art.2 al.3 şi 4) are şi un profund caracter nedrept, imoral şi lipsit de respect, în special faţă de pensionarii militari aflaţi la vârsta senectuţii. Aceştia (mulţi dintre ei bolnavi şi în imposibilitatea fizică de a se deplasa) şi-au sacrificat cea mai mare parte din viaţă (inclusiv tinereţea şi familia) pentru a-şi servi şi apăra ţara chiar cu riscul pierderii vieţii (jurământul militar este singurul care impune acest risc !), iar acum sunt chemaţi la o adevărată ”competiţie” de stat la cozi la porţi, la uşi şi la ghişee. Şi aceasta pentru a-şi face ei înşişi rost de actele pe baza cărora să ”beneficieze” (cât dispreţ!) de o pensie mai mică decât cea dobândită în mod legal despre care ştiau, încă de la intrarea în liceul militar sau în şcoala militară, că, în conformitate cu sacrificiile şi cu statutul lor special, va fi stabilită astfel încât să compenseze parţial aceste sacrificii şi să le asigure un trai decent la bătrâneţe.
7) În conformitate cu prevederile art.21 din Legea nr.164/2001 privind pensiile militare de stat, în dosarele noastre de pensie nu se regăsesc decât veniturile realizate în ultimele 6 luni de activitate (baza de calcul a pensiei). Aceasta înseamnă că suntem obligaţi să solicităm documente doveditoare pentru aproape întreaga perioadă de activitate (mai puţin pentru ultimele 6 luni).
8) Raportarea la salariul mediu brut pe economie pentru acele perioade pentru care nu se pot dovedi veniturile realizate lunar este de principiu netemeinică. Aceasta deoarece un salariat din economie munceşte 8 ore pe zi, 5 zile (înainte de 1989-6 zile) pe săptămână, are libertate de deplasare fără a cere consimţământul şefului (angajatorului), în timp ce militarul este la datorie 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână şi are o multitudine de restricţii şi îngrădiri ale drepturilor şi libertăţilor. Prin urmare, impunerea acestei reguli şi pentru pensionarii militari ar însemna stabilirea unei ”egalităţi” injuste, netemeinice şi lipsite de orice suport moral.
9) Legea nr.119/2010 impune raportarea la salariul mediu brut pe economie doar în ipoteza în care nu pot fi dovedite venituri de natură salarială (art.5 al.4). De asemenea, din art.4 al Legii şi din interpretarea sistematică a acesteia rezultă că instituţiile abilitate cu aplicarea ei sunt singurele obligate să efectueze recalcularea. În mod firesc şi logic, tot ele răspund şi de corectitudinea recalculării.
Prin urmare, dispoziţia din art.6 al.4 conform căreia la determinarea punctajului mediu anual se utilizează salariul mediu brut pe economie şi în ipoteza în care documentele doveditoare nu au fost depuse în termenul de recalculare, constituie o adăugare la lege şi o încălcare a drepturilor şi intereselor noastre.
10) Oricât ne-am strădui noi, pensionarii militari, să ne procurăm în timp util (până la 31.12.2010) toate actele necesare dovedirii veniturilor lunare din întreaga perioadă de activitate, cea mai mare parte dintre noi nu vom reuşi acest lucru pentru că:
În consecinţă, pentru recalcularea corectă a pensiei, pe baza veniturilor realizate în întreaga perioadă de activitate, este necesară consultarea, pentru fiecare pensionar militar, a statelor de plată din fiecare lună. Chiar pornind de la premisa că aceste state s-ar afla într-o singură unitate militară sau într-un singur punct arhivistic (în realitate acestea sunt răspândite prin mai multe unităţi militare sau puncte arhivistice), timpul necesar consultării acestora şi eliberării adeverinţelor pentru toţi pensionarii militari ar fi unul foarte lung şi ar necesita un număr foarte mare de operatori.
Faţă de această stare de fapt, invocarea de către pârât prin întâmpinare (pag.4), pentru comparaţie, a dispoziţiilor art.161 al.2 din Legea nr.19/2000 care prevăd că:
”În condiţiile în care, pentru o anumită perioadă care constituie stagiu de cotizare, în carnetul de muncă nu sunt înregistrate drepturile salariale, asiguratul poate prezenta acte doveditoare ale acestora. În caz contrar, la determinarea punctajului mediu anual se utilizează salariul minim pe ţară, în vigoare în perioada respectivă”, este greşită deoarece:
- în cazul recalculărilor efectuate doar în baza Legii nr.19/2000, pensionarii care depuneau acte doveditoare pentru perioadele în care în carnetele de muncă nu erau înregistrate drepturile salariale, nu riscau diminuarea pensiilor deoarece art.180 al.7 din această lege prevede că: ”În situaţia în care cuantumul pensiilor, stabilit conform alin. 6 (adică pe baza punctajului mediu anual - n.n.), este mai mic decât cel stabilit în baza legislaţiei anterioare, se păstrează în plată cuantumul avantajos”; în schimb, în Legea nr.119/2010 nu a mai fost reiterată o astfel de dispoziţie (scopul fiind acela de diminuare a pensiilor), situaţie în care este logic şi normal ca pensionarii militari să nu dorească să-şi procure şi să depună acte doveditoare şi să nu fie obligaţi în acest sens.
11) Prin adăugarea la lege din art.6 al.4 dreptul la pensie nu ne este garantat nici măcar în cuantumul recalculat prin stabilirea punctajului mediu anual pe baza veniturilor realizate lunar.
13) Nimeni nu poate fi obligat să solicite acordarea, extinderea şi, cu atât mai puţin, diminuarea unui drept.
Este evident că, în litera şi spiritul ei, Legea nr.119/2010 a vizat recalcularea pensiilor fără implicarea noastră în vreun fel în acest proces. De altfel, este firesc şi logic să fie aşa atâta timp cât această lege nu reiterează dispoziţia art.180 al.7 din Legea 19/2000, citată mai sus.
Pe de altă parte, implicarea noastră în procesul de recalculare prin dispoziţiile H.G. nr.735/2010 nu simplifică în nici un fel acest proces şi nu scurtează timpul de recalculare a pensiilor (dimpotrivă, îl prelungesc!). Aceasta deoarece documentele privind veniturile realizate de noi (statele de plată) se află în unităţile şi arhivele Ministerului Apărării Naţionale iar recalcularea pensiilor este în sarcina unei structuri din cadrul aceluiaşi minister (Secţia Pensii Militare din cadrul Direcţiei Financiar-Contabile a M.Ap.N.). Prin urmare, dispoziţiile nelegale din H.G. nr.735/2010 ne impun să solicităm documente doveditoare de la o instituţie şi să le predăm aceleiaşi instituţii, dar însoţite de o cerere!
În schimb, dispoziţiile care ne obligă să ne implicăm în procesul de recalculare a pensiilor ne cauzează o vătămare a drepturilor şi intereselor noastre, sub două aspecte:
1. Se transferă în sarcina noastră riscul imposibilităţii recalculării corecte şi la timp a tuturor pensiilor, prin aceea că dacă nu vom depune în termen documentele doveditoare ni se vor calcula pensiile pe baza salariului mediu brut pe economie invocându-se prevederile art.6 al.4 din H.G. nr.735/2010. Ori, este cert că o mare parte dintre pensionarii militari nu vor putea obţine în timp util documentele doveditoare (copii sau adeverinţe conforme cu statele lunare de plată) având în vedere volumul imens de muncă necesar pentru eliberarea acestora.
Evident că tot noi ar urma să suportăm şi riscurile decurgând din: lipsa din arhive a statelor de plată; caracterul ilizibil al statelor de plată întocmite cu mulţi ani în urmă şi redactate cu cerneală de slabă calitate; efectuarea (probabil în premieră absolută!), în baza art.15 din H.G. nr.735/2010, a operaţiunilor de colectare a datelor şi de recalculare a pensiilor de către persoane neautorizate, nespecializate, chemate în mod intempestiv să pună urgent şi cu orice preţ (inclusiv cu mari cheltuieli materiale şi financiare) în aplicare o dispoziţie legală profund imorală şi nedreaptă; etc.
De altfel, cu privire la art. 15 din H.G. nr.735/2010, la punctul 6 din Avizul Consiliului Legislativ nr.927/19.07.2010 referitor la proiectul acestui act al Guvernului s-a arătat că ”în legătură cu încheierea de contracte de prestări servicii/convenţii civile pentru recalcularea pensiilor, opinăm că această ipoteză juridică nu este suficient de clar fundamentată şi formulată. Astfel, pe lângă faptul că această operaţiune presupune alocarea unor fonduri băneşti, nu sunt precizate condiţiile în care entităţile implicateîn acest proces ar putea recurge la aceste contracte (de exemplu, lipsa personalului calificat pentru realizarea acestor recalculări, dacă este o regulă sau o excepţie, cu ce categorie de prestatori de servicii ar urma să se încheie aceste contracte, etc); în orice caz, considerăm că recurgerea la asemenea contracte ar trebui făcută numai în subsidiar, în cazuri temeinic motivate”. La redactarea formei finale nu s-a ţinut însă cont de acest aviz, Guvernul autorizând entităţile implicate în acest proces, din cadrul instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (secţiile de pensii), să decidă cu cine încheie aceste contracte şi ce condiţii de calificare trebuie să îndeplinească persoanele care vor contribui la stabilirea unui drept fundamental al unei importante categorii sociale!
2. Prin depunerea cererilor de recalculare a pensiilor precum şi a documentelor pe baza cărora să se efectueze această operaţiune, ne-am diminua substanţial posibilităţile ulterioare de contestare a deciziilor ce se vor emite în urma recalculării pensiilor. Ne-ar fi mult mai greu să contestăm o astfel de decizie invocând ”post factum” nelegalitatea normelor care ne-au viciat consimţământul determinându-ne să ne depunem cereri de recalculare (diminuare) a pensiilor şi ”documente doveditoare” care să stea la baza acestei recalculări.
Considerăm că Guvernul caută să ”acopere legal” nelegalitatea micşorării pensiilor noastre, diminuându-ne astfel şi posibilităţile ulterioare de a contesta recalcularea.
Această încercare s-a făcut şi se face prin vicierea consimţământului nostru atât prin violenţă cât şi prin mijloace dolosive (prin dol), aşa cum vom arăta în continuare.
În ce priveşte violenţa, dispoziţia din art.6 al.4 conform căreia, dacă nu au fost depuse documente doveditoare (bineînţeles însoţite şi de cererea de recalculare impusă de art.10 al.2), la determinarea punctajului mediu anual se utilizează salariul mediu brut pe economie, constituie o evidentă ameninţare cu un rău ce priveşte integritatea fizică a bunurilor noastre, în concret fiind vorba de stabilirea unui punctaj mediu anual mai mic întrucât salariile noastre au fost, în general, mai mari decât salariul mediu brut pe economie.
În ce priveşte dolul, chiar dacă acesta nu rezultă din conţinutul H.G. nr.735/2010, este deja de notorietate că:
- Pentru a justifica legalitatea scăderii pensiilor mai mari de 3000 lei, Primul-ministru a făcut referire de mai multe ori la Cazul ”Andrejeva vs. Letonia” judecat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, invocându-l ca fiind un caz în care această instanţă ar fi reţinut că legea garantează dreptul la pensie şi nu întinderea acestui drept, adică cuantumul ei .
În realitate, în cauza ”Andrejeva vs. Letonia” (cererea nr.55.707/2000) nu este vorba de justificarea scăderii pensiilor ci de refuzul Statului pârât de a acorda o pensie unei persoane care a lucrat în Uniunea Sovietică, pe motiv că nu are cetăţenia lituaniană. C.E.D.O. arată că legislaţia privind sistemul de asigurări sociale dă naştere unui interes pecuniar în beneficiul persoanelor care îndeplinesc criteriile stabilite de lege şi cade sub imperiul art.1 din Protocolul 1 privind protecţia proprietăţii, dar şi sub imperiul art.14 din Convenţie privind interzicerea discriminării. În niciun caz, nu se motivează în vreun fel că legea ar putea retroactiva.
În data de 26.11.2010 s-a desfăşurat şedinţa Biroului Operativ al SCMD - filiala Curtea de Argeş. La şedinţă, în spiritul transparenţei totale, au participat şi alţi membri ai filialei - la dorinţa acestora.
S-au analizat următoarele probleme:
1. Situaţia filialei. De la data înfiinţării efective (12.11.2010) s-a constatat o creştere a numărului de membri.
2. Acţiunile filialei pe data de 1 Decembrie. O delegatie a filialei va depune în numele acesteia o coroană la Cimitirul Eroilor din localitate, în amintirea eroilor războiului de întregire si a martirilor cauzei naţionale.
3. Concluzii şi recomandări privind recalcularea pensiilor militare.
Concluzii:
- Recalcularea pensiilor militare constituie un abuz din partea statului roman, întrucât încalcă retroactiv legile în baza cărora ne-am pensionat şi chiar şi mai mult: ne încadrează în altele;
- În adeverinţele de venituri eliberate de CMJ, lipsesc perioade esenţiale din stagiile de cotizare;
- Toate pensiile scad în urma recalculării, datele preliminare indicând o scădere de minim 20% pt. rezerviştii cu vechime completă efectivă (nu cumulată) şi care devine cu atât mai mare, cu cât momentul ieşirii la pensie se depărtează de vârsta de 55 de ani;
- Statul român aplică o stratagemă simplă de intimidare şi şantaj, în sensul că ne ameninţă că dacă nu solicităm noi înşine recalcularea, vom pierde şi mai mult prin recalcularea pe baza salariului mediu brut. Concluzia care se impune este de fapt, că statul este conştient că nu poate modifica retroactiv drepturi câştigate în baza unor legi, de aceea ne solicită prin orice metodă să cerem noi recalcularea, din acel moment statul fiind disculpat de diminuările ce vor urma, acuzându-ne că noi am cerut recalculările. Promisiunea verbală a ministrului apărării şi premierului, că pensiile sub 3000 lei nu scad, este o simplă declaraţie verbală, care nu are garanţii şi acoperire.
- La această dată, HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor militarilor este atât suspendată până la recursul Guvernului din data de 05.01.2011, cât şi anulată în ceea ce priveşte pct. 2, 6, 10 - data recursului privind anularea nefiind încă stabilită.
Recomandări. Biroul Operativ, cu unanimitate de voturi, recomandă membrilor filialei următoarele:
- pot cere, dacă doresc, adeverinţele de venituri;
- să nu solicite nicio recalculare;
- o simplă semnătură, poate aduce atât beneficii, cât şi dezavantaje, important este însă să cunoaştem fiecare ceea ce cerem. În mod cert, odată cu semnarea cererii de recalculare, ne dăm de fapt şi consimţământul că renunţăm ˝de bună voie şi nesiliţi de nimeni˝ la drepturile stabilite de Legea 164/2001 privind pensiile militare de stat, orice intervenţie ulterioară a noastră fiind nulă din moment ce am cerut renunţarea la anumite drepturi, prin propria noastră semnătură.
Bineînţeles că fiecare membru are libertatea deplină să ia orice altă decizie. Niciun membru al Biroului Operativ nu a solicitat şi nu solicită niciun fel de recalculare.
4. Diverse. În perioada 6-15 decembrie, rugăm membrii filialei să contacteze Biroul Operativ pt. a semna tabelele cerute de Comitetul Director prin care îl mandatăm pe dl. Col. (r) Mircea Dogaru, prin semnăturile individuale ale fiecăruia dintre noi să ne reprezinte juridic în următoarele acţiuni în justiţie.
Următoarea şedinţă în data de 17.12.2010.
Cu stimă/ Biroul Operativ al filialei Curtea de Argeş
In atentia Birourilor Operative ale Filialelor
Vom avea nevoie de o serie de tabele, cu semnatura olografa a membrilor SCMD pentru instante. Tabele diferite, cu grupuri diferite de membri sau cu totalitatea membrilor SCMD, functie de proces.
In prima urgenta, in urma discutiilor cu avocatii si cu dna vicepresedinte Elena Cobuz, avem in vedere actiunile Guvernului la suspendarea/anularea prevederilor HG 735/2010. Deocamdata s-a obtinut suspendarea aplicarii acestei hotarari la care Guvernul a facut recurs si anularea ei, la care Guvernul, va face, vom vedea cand, recurs.
Solicitam ca prima urgenta completarea de catre Birourile Operative ale Filialelor si de catre Secretariatul Tehnic (pt Filiala 1 Bucuresti si pt membrii neafiliati) a tabelului anexat, in 5 (cinci) exemplare, cu semnatura olografa a membrilor, pana la data de 30.12.2010. Aceasta este forma ultima forma de tabel stabilita cu avocatii, orice alta forma primita anterior, fiind anulata.
Nu este nevoie sa mai precizam ca parte din actiunile SCMD in justitie vor fi in beneficiul tuturor militarilor, politistilor, lucratorilor din penitenciare pensionati, parte insa nu.
De unele actiuni vor beneficia, din nefericire, doar membrii SCMD.
TABEL
CU MEMBRII SCMD, REPREZENTATI DE PRESEDINTELE SCMD, COL (r) MIRCEA DOGARU, PENTRU SESIZAREA IN ACTIUNI IN JUSTITIE, AVAND CA OBIECT CONTESTAREA RECALCULARII PENSIILOR
Date antet: Nr. crt/Nume si prenume/Domiciliu/CNP/ Semnatura
Precizare f.f. importanta:
Pe tabele vor fi inscrisi toti membrii SCMD existenti la data de 23.11.2010 si toti cei care se vor inscrie in SCMD in filiale sau la Secretariatul Tehnic pana la data de 30.12.2010, orele 12.00.
Stimati colegi,
Conform solicitarii primite de la dl. col. (rez) de justitie Florea Bujorel, avocatul nostru pe HG 735, va adresez rugamintea de a trece la întocmirea tabelelor pt. actiunile pe HG 735 - suspendare si anulare.
Iata mai jos indicatiile primite de la dl. avocat:
In zilele de 20 si 21 noiembrie (paradoxal - fiind sâmbătă şi duminică), mai multi rezervişti din Curtea de Argeş şi din împrejurimi - care au solicitat eliberarea unor adeverinţe privind reacalcularea pensiilor militare - au fost chemaţi la CMJ Argeş să solicite şi pasul 2: recalcularea pensiilor lor pe baza veniturilor obţinute, deşi HG 735/2010 este suspendată şi M.Ap.N. a confirmat că respectă deciziile instanţelor.
Biroul Operativ al filialei SCMD Curtea de Argeş a fost înştiinţat de persoanele în cauză - în principal - rezervişti neafiliaţi filialei locale a SCMD, solicitând sugestii, întrucât nu ştiu de fapt ceea ce cer şi ceea ce semnează.
Biroul Operativ al filialei SCMD Curtea de Argeş recomandă persoanelor aflate în astfel de situaţii să analizeze consecinţele semnării unei astfel de cereri de recalculare, întrucât în acel moment renunţă de bunăvoie la condiţiile de pensionare stabilite de Legea 164/2001 - încă în vigoare, solicitând încadrarea voluntară în condiţiile unei alte legi, care după orice program de calcul le diminuează pensiile cu procente între 20%-70%. Este foarte esenţial să nu se grăbească nimeni (în timp de 3 ani se pot face astfel de recalculări, cu aplicare retroactivă de la 01.01.2011), sunt programe de calcul de simulare identice cu cele de la M.Ap.N. ce pot oferi date privind viitoarea pensie - însă este cert că odată solicitată încadrarea benevolă într-o altă lege, persoanele în cauză nu mai pot face practic nimic. Cu alte cuvinte, este posibil ca militarii rezervişti care solicită recalcularea pensiilor prin încadrarea în L. 119/2010 să obţină pensii diminuate sub pretextul că ei au cerut acest lucru, iar cei care nu solicită o astfel de recalculare să beneficieze în continuare de prevederile L. 164/2001. Informaţii suplimentare despre dezastrul care reiese din recalculare - programul poate fi descărcat în timp de 10 zile de AICI.
Există 3 alternative pt. cei chemaţi de CMJ (care au depus deja cerere de eliberare a adverinţelor de venituri):
- cel chemat ia la cunoştinţă despre veniturile sale, apoi la cererea sa expresă - solicită pe loc recalcularea prin CMJ. Este situatia in care ceri ceva, fără să cunoşti ce primeşti. Atentie: deja sunt semnalate perioade-lipsă în stagiile de cotizare. Şi încă o problemă: CMJ nu lasă pe nimeni să îşi rezerve vreun drept prin înscrisuri pe cererile de recalculare, cum ar fi cel de a intenta acţiuni în justiţie.
- cel chemat ia la cunoştinţă despre veniturile sale, nu solicită recalcularea prin CMJ, ci preia adeverinţele asupra sa, rezervându-şi dreptul să solicite sau nu o eventuală recalculare, numai după verificare atentă a perioadelor de cotizare, simulări etc. Este situaţia in care poţi cere o recalculare sau nu, dar în cunoştinţă de cauză. Ulterior cererea de recalculare cu adeverinţele ataşate se va expedia personal către M.Ap.N. (ministerele de resort), însă într-o forma personalizată în care rezerviştii pot să îşi manifeste dezacordul faţă de impunerile unilaterale pt. încadrarea în alte legi de către statul român şi să îşi rezerve dreptul de a depune acţiuni în instanţă.
- cel chemat nu se prezintă la CMJ, urmând să primească oricum adeverinţele la domiciliu, iar ulterior va urma pasul precedent.
În orice situaţie, pt. cei care se decid totuşi să înainteze cereri de recalculare, să precizeze următoarea formulă prin care îşi rezervă un drept minim: ˝ Înaintez prezenta cerere, împotriva voinţei mele şi îmi rezerv dreptul de a apela la instanţa de judecată competentă.˝
Orice cerere de recalculare - fără cel puţin o notificare în care să vă exprimaţi dezacordul faţă de impunerea de către statul român, în mod retroactiv, a unor condiţii diferite de pensionare faţă de cele în baza cărora v-aţi pensionat, înseamnă implicit renunţarea de bunăvoie la pensia militară obţinută în condiţiile L. 164/2001. De fapt, aceasta este si strategema folosita de guvern sub presiunea unui şantaj psihologic: dacă nu cerem recalcularea, ne ameninţă că pensiile noastre vor fi mai mici decât dacă am cere recalcularea, desi nu există nicio garanţie (promisiunea că pensiile sun 3000 lei nu scad - este o simplă declaraţie verbală). În realitate, guvernul cunoaşte că după Constituţie şi orice tratat internaţional, exercită un abuz privind diminuarea retroactivă a unor drepturi câştigate, de aceea solicită prin diverse tertipuri, acordul şi semnătura noastră - situaţie în care este complet disculpat: noi am cerut, guvernul doar ne-a dat ceea ce am cerut.
Recomandarea noastră este să nu vă grăbiţi. Cererea poate fi depusă, de exemplu, şi în februarie - efectele recalculării se produc oricum de la 01.01.2011, deci nu se pierd sume de bani.
Informaţii şi recomandări ulterioare: după şedinţa Biroului Operativ din data de 26.11.2010. Membrii Biroului Operativ nu au solicitat şi nu solicită nicio recalculare.
Cu stimă/Biroul Operativ al Filialei SCMD Curtea de Argeş
Vă recomandăm tuturor să semnaţi această ultimă petiţie pt. Salvarea Armatei României AICI!
Cpt. Cdor. av. (r) Borovina Constantin - Presedinte
Telefon: 0736601037(Cosmote scurt-247)
E-mail: borovinac@yahoo.com
Lt. Col. (r) Cosoreci Danut - Vicepresedinte (organizare generala a filialei si coordonator in relatiile cu rezervistii proveniti din MApN)
Telefon: 0744683656
Col. (r) Marinescu Viorel - Vicepresedinte (Coordonator in relatiile cu rezervistii proveniti din MAI si din alte ministere)
Telefon: 0733681171
E-mail: viorel46mvm@yahoo.comMr. (r) Varzaru Nicusor-Catalin - Vicepresedinte (Coordonator activitati sindicale si de suport logistic), Telefon: 0726265808, E-mail:nickvarzaru@yahoo.com
Lt. Col. (r) Preda Daniel - Secretar
Telefon: 0744981233
E-mail: danial_auto@yahoo.com
Punt de lucru: Str. Despina Doamna, nr. 41.
Pot deveni membri ai SCMD cadrele militare disponibilizate, cadrele militare in rezerva si in retragere si vaduvele si urmasii cadrelor militare care au servit patria in: Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul de Protectie si Paza si alte structuri ale sistemului national de aparare. Cei interesati se pot adresa Birourilor Operative ale filialelor SCMD sau, daca in judetul de resedinta nu exista nici o filiala a SCMD, Comitetului Director al SCMD. Procedura de inscriere este prezentata aici. Contul bancar in lei pentru donatii si cotizatii:
BRD, Agentia Carol, RO41BRDE441SV79262374410
CUI : 26096263.