marți, 28 februarie 2012

De citit cu atentie! Sunt decizii importante care va apartin!


Stimati colegi!

Biroul Operativ se adreseaza tuturor celor care am ramas in procese. Va rugam sa fiti extrem de atenti in privinta proceselor dvs., intrucat acestea nu mai au caracter "la gramada", ci fiecare este raspunzator de propriul proces. Odata cu schimbarea avocatului, lucrurile au luat o turnura foarta disciplinata si foarte clara, insa acest fapt ne obliga si pe noi la un mimim de interes si de autodisciplina.

Pe scurt, fiecare membru are 3 optiuni:

1. Sa se prezinte la fiecare proces/infatisare;
2. Sa imputerniceasca, prin imputernicire incheiata la notariat, o alta persoana care sa il reprezinte la fiecare proces. Acest fapt inseamna ca persoana imputernicita trebuie sa fie prezenta si la fiecare infatisare. Pe imputernicire se inscrie obligatoriu si numarul dosarului aflat pe rol.
3. Sa il imputerniceasca, prin imputernicire incheiata la notariat, pe avocatul desemnat sa il reprezinte la fiecare proces (datele avocatului pentru a fi imputernicit sunt la secretarul filialei). Pe imputernicire se inscrie obligatoriu si numarul dosarului aflat pe rol.

Procesele sunt in numar de 3:
  • I - cel pe recalculare (cel intentat anul trecut);
  • II - cel pe revizuire (va fi intentat in aceasta saptamana);
  • III - cel pe ordonanta presedintiala (va fi intentat imediat ce avem numar de dosar individual la procesul de revizuire).
Pentru cei care prefera sa nu se deplaseze la Tribunal sau nu au aceasta posibilitate (serviciu, probleme medicale etc.) si opteaza sa uzeze de imputerniciri: fiecare nou proces presupune obligatoriu o noua imputernicire notariala, deci 3 procese inseamna 3 imputerniciri. Nu va grabiti sa le intocmiti pe toate 3 concomitent, intrucat trebuie inscris in imputernicire si numarul de dosar si doar la un proces avem deocamdata numar de dosar (cel pe recalculare). Pe de alta parte: chiar daca mandatam alte persoane sa ne reprezinte, este util ca periodic sa incercam sa ne prezentam si personal, in fond este interesul nostru.

SITUATIA PROCESELOR

PROCESUL NR. I - PE RECALCULARE (L. nr. 119/2010)

Va readucem aminte ca anul trecut, 58 de persoane (dintr-un total de 67 de membri) am intentat cate 2 procese colective pe recalculare, astfel:
Din pacate, la termenul din 19.01.2012 - tribunalul a decis disjungerea (despartirea cauzelor) in cazul rezervistilor din M.Ap.N., astfel ca de la un proces colectiv s-a ajuns ca fiecare sa aiba propriul proces. Pe acest fond, completat si de prestatia indoielnica a avocatului care ne-a reprezentat interesele, majoritatea membrilor celor 3 filiale din judetul Arges, am decis sa continuam procesele pe recalculare cu un nou aparator, care ne va reprezenta interesele si pe procesul pe revizuire si pe cel legat de ordonanta presedintiala, iar cele 3 filiale au reziliat contractul cu fostul aparator.
In tabelul de mai jos, suntem membrii care am optat sa continuam acest proces cu noul aparator: am ramas 28 din 58. La infatisarea din 28 februarie 2012, noul avocat desemnat, a reusit astfel sa ne "descalceasca" pe cei care suntem interesati de procese, fata de ceilalti, sa repuna in ordine "mostenirea" fostului avocat, sa simplice procedurile (nu mai exista pasul 1/a si pasul 1/b, ci un singur proces pe recalculare), astfel incat am ramas "in cursa" cei din tabelul de mai jos. Pentru cei 28 care am optat sa continuam acest proces (cei care am predat documentele solicitate de noul avocat si ne-am achitat onorariile), Biroul Operativ a anuntat ca la aceasta infatisare trebuia sa precizam individual in fata completului, anumite optiuni privind continuarea procesului. Asa de bine am inteles, incat la proces, ne-am prezentat doar 6 membri (cei inscrisi cu negru) care ne-am precizat optiunile. ATENTIE! Ceilalti membri inscrisi cu rosu dintre cei care am optat sa continuam procesul pe recalculare, trebuie sa va prezentati obligatoriu optiunile in fata completului la urmatoarea infatisare din data de 10.04.2012, personal sau prin persoana imputernicita prin notariat, altfel procesul pentru dv. devine inutil.

TABEL MEMBRI PROCES RECALCULARE
Rezumat: 58 de membri am intentat, initial, actiune pe recalculare - conform tabelului de AICI. Dupa disjungere si schimbarea serviciilor de avocatura, am mai ramas doar 28 de membri care continuam procesul pe recalculare - adica cei care i-am predat noului avocat desemnat documentele solicitate si care ne-am achitat onorariile.

Situatia celorlalte 30 de persoane:
- 2 persoane au fost transferate la Tribunalul Valcea (pentrul procesul pe pasul 1/a, cele 2 persoane fiind domiciliate in Valcea, Tribunalul Arges si-a declinat competenta teritoriala si probabil ca asa se va intampla si la pasul 1/b; regretam situatia, cele 2 persoane fiind membri de nadejede ai filialei);
- 7 persoane, desi sunt membri SCMD cu drepturi depline, nu si-au exprimat niciun interes de continuare a procesului pe recalculare (nu au inmanat documentele solicitate de noul avocat si nu au platit nici onorariile);
- 21 persoane nu mai sunt membri ai SCMD (autoexclusi pentru neplata cotizatiilor).

NOTA: Cele 30 de persoane care nu au solicitat continuarea procesului cu noul avocat desemnat, indiferent ca sunt sau nu membri SCMD, din punct de vedere juridic sunt inca parte in procese, insa fara aparator. Din cate a rezultat la termenul de astazi 28.02.2012, probabil ca acele 30 de persoane vor fi citate la domiciliu pentru a se prezenta la tribunal sa isi declare intentiile asupra propriilor procese: le continua sau se retrag.

Circula, in special printre membrii ex-SCMD si opinia ca acest proces intentat anul trecut nu si-ar mai avea rostul! Este eronat: si acest proces poate avea ca rezolutie recastigarea dreptului la pensie militara, doar luptam si pentru acest drept, nu doar pentru cuantum. Cei sceptici sa citeasca AICI despre cazul de la Ploiesti si sa se convinga singuri ca se poate obtine pensie militara prin procesul pe recalculare! Sau AICI despre cazul de la Timisoara - care e si mai interesant: o rezolutie 2 in 1, care anuleaza in acelasi timp si recalcularea in baza L. 119/2010, cat si revizuirea in baza OUG nr. 1/2011, Tribunalul Timis concluzionand corect ca atat recalcularea, cat si revizuirea reprezinta acelasi abuz, cu alta masca. Tinand cont de concluzia Tribunalului Timis, rezulta ca recastigarea dreptului la pensie militara intr-un proces pe recalculare, simplifica foarte mult lucrurile in procesul pe revizuire - e suficient de evident ca sunt 2 procese care judeca aceeasi cauza "mascata" de legi diferite. Pe alta parte, procesul pe recalculare reprezinta o poarta de iesire la CEDO, iar procesele castigate la CEDO reacorda nu numai drepturi pierdute de cetatenii romani, ci si daune morale si materiale.

PROCESUL NR. II - PE REVIZUIRE (O.U.G. nr. 1/2011)

Este cel care ne "doare" cel mai mult, in sensul ca suportam consecintele revizuirii din plin chiar acum. Astazi, 28.02.2012, au fost inaintate documentele necesare, avocatului desemnat pentru deschiderea procesului pe revizuire pentru 33 de solicitanti (din totalul de 42 de membri). De ce nu mai devreme? Din cauza ca nu se putea intenta acest proces decat dupa 45 zile de la trimiterea contestatiilor la primele decizii de revizuire, iar acele 45 de zile au expirat pentru toti, abia acum. Prin urmare, in cursul acestei saptamani sau saptamana viitoare, vom avea fiecare numar de dosar si la acest proces, dupa modelul procesului de recalculare si vom afla si data primei infatisari. Dupa primirea numarului de dosar al fiecaruia, acest numar se va inscrie in tabelul de mai jos cu membrii care am deschis proces pe revizuire, dupa modelul celui prezentat pentru recalculare. Probabil ca prima infatisare va fi programata prin toamna (asa a fost si la recalculare, actiune intentata in februarie 2011 si prima infatisare a fost abia in noiembrie 2011), insa nu trebuie sa dispere nimeni, intrucat acest proces de revizuire este legat de procesul nr. III - cel pe ordonanta presedintiala si care ofera o alternativa in timp scurt. Si merita recitita inca o data AICI rezolutia Tribunalului Timis (este evident ca acea persoana a primit decizie de revizuire in aprilie 2011, de aceea are asemenea avans in propriul proces). Biroul Operativ isi exprima si o nedumerire: sunt membri carora la revizuire le-au scazut pensiile si inca bine, au cotizatiile achitate la zi, insa nu au depus nici macar contestatie (in lipsa contestatiei, de proces nici nu mai poate fi vorba) - din motive care ne sunt inexplicabile.


Va rugam sa nu uitati! Am depus dosarele pentru procesul de revizuire cu documentele pe care le-am avut la data inaintarii (majoritatea fara raspunsuri la contestatii), insa pe parcus avem obligatia sa ne completam personal dosarele, ori de cate ori intervin modificari (cum mai primim o decizie, o confirmare, expediem o alta contestatie, primim raspuns la vreo contestatie etc.), conform precizarilor de AICI (pasii 3-8 se reiau pentru orice noua decizie)!

PROCESUL NR. III - ORDONANTA PRESEDINTIALA

Imediat ce fiecare avem numar de inregistrare la dosar pe procesul nr. II - cel pe revizuire, vom introduce ordonanta presedintiala, deci nu se poate introduce ordonanta presedintiala fara a avea nr. de inregistrare la procesul pe revizuire. Ce inseamna ordonanta presedintiala? Redarea aproape imediata (5 zile - maxim 3,4 saptamani) a tuturor drepturilor legale (pensie militara) si financiare aflate in plata la data de 31.12.2010, efect care va dura pana la terminarea procesulului nr. II, adica a celui pe revizuire, indiferent de durata lui.

Prima problema: Va readucem aminte ca noi am achitat onorariile pentru procesul nr. I pe recalculare si pentru procesul nr. II pentru revizuire, prin urmare, introducerea ordonantei presedintiale, presupune un nou onorariu - nu stim inca valoarea acestuia. Depinde de numarul celor care o introducem, daca suntem in acelasi numar aproximativ ca la recalculare/revizuire, onorariul ar trebui sa fie asemanator cu cel achitat la fiecare din cele 2 procese (mai mult decat suportabil), daca numarul celor care o introducem scade semnificativ - atunci onorariul va creste.

A II-a problema: Unii membri ai filialei au pus in discutie si anumite riscuri ale ordonantei presedintiale. Riscul este acela ca la finele procesului pe revizuire, daca il vom pierde, sa returnam toti banii din urma castigati prin ordonanta presedintiala. Da, exista un asemenea risc, dupa cum exista si riscul ca Terra sa fie lovita de cometa Elenin in acest interval.

Recomandarea avocatului: de a introduce toti ordonanta presedintiala, chiar si cei cu cuantum marit, intrucat ordonanta presedintiala nu vizeaza doar recuperarea unor drepturi financiare, ci si un principiu pentru care luptam: dreptul la pensie militara.

Rugamintea Biroului Operativ: fiecare membru dintre cei care au introdus proces pe revizuire, sa confirme/infirme in cel mai scurt timp, la orice membru al biroului, daca doreste sau nu sa introduca si ordonanta presedintiala. La o consultare fugitiva, membri precum: Col. (r) Zarioiu C., Lt. col (r) Preda Daniel, Lt.col. (r) Cosoreci Danut, Mr. (r) Olescu G., Col. (r) Stancu Emilian, Cpt. cdor. (r) Borovina C., Mr. (r) Bugeac G., Mr. (r) Varzaru Nicusor, Lt.col. (r) Olarescu M., Lt.col. (r) Dumitrescu M. - am decis sa introducem ordonanta presedintiala, fara ezitari (unii avand scaderi semnificative la pensii, altii scaderi mai putin semnificative, altii cresteri mai mult sau mai putin semnificative). Insa repetam, este necesar ca fiecare membru al filialei sa isi anunte in clar optiunea la Biroul Operativ.

Altele: Toti cei prezenti astazi in sala de tribunal, am remarcat profesionalismul dl. maestru-avocat Savu Ion, caruia ii adresam multumiri si felicitari! Ca o concluzie adiacenta: un profesionalism recunoscut nu numai de noi, acesta a rezultat si din reactiile completului de judecata, dar si ale consilierului juridic delegat al M.Ap.N.

Speram ca acest comunicat a fost suficient de clar in asa fel incat fiecare sa inteleaga ceea ce are de facut. Biroul Operativ si-a indeplinit datoria in privinta introducerii acestor procese pentru toti membrii interesati - in ceea ce priveste aspectele colective, insa de la acest punct, aspecte de ordin personal precum optiunea de continuare a proceselor, prezentarea sau neprezentarea la procese, imputernicirile, o relatie directa cu propriul avocat (necesara pentru completarea pe parcurs a dosarelor aflate pe rol) - tin deja, de interesul si raspunderea fiecaruia dintre noi.

Multumim pentru receptivitate!